OVT

o.a. beeldvorming islam in Nederland, dokter Moerman

OVT

o.a. beeldvorming islam in Nederland, dokter Moerman

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.04-11.00: De column van de schijfster Nelleke Noordervliet. 11.04-12.00: 11.25 Het Spoor terug: de BKR. Deel 1 van een tweeluik over de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling (1956-1987) waarin de legendarische maatregel wordt ontrafeld met kunstenaars, oud ministers, commissieleden, ambtenaren, actievoerders en onderzoekers. Samenstelling: Michal Citroen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kastijding

vanaf 00:06:09

Ophef over Katwijk.In een nieuwsbrief van de hersteld hervormde kerk schrijft dominee Vlietstra dat ouders een tegendraads kind moeten kastijden. De jeugdbescherming noemt deze uitspraak strafbaar, maar Vlietstra zegt dat hij zeker niet bedoelde dat ouders hun kinderen mogen slaan. Bovendien citeerde hij naar eigen zeggen alleen maar uit een boek uit de zeventiende eeuw ‘ de pligten der ouders’ en was er geen sprake van advies. Hoogleraar historische pedagogie Leendert Groenedijk over kastijding in de zeventiende eeuw en nu.

Beeldvorming Islam in Nederland

vanaf 00:14:22

Een gesprek met Marcel Poorthuis één van de auteurs van het boek ‘Van Harem tot Fitna. Beeldvorming van de islam in Nederland 1848-2010’.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:08

De column van de schijfster Nelleke Noordervliet

Dokter Moerman

vanaf 00:40:33

Deze week verscheen in het jaarboek van de historische vereniging Vlaardingen de biografie van de omstreden dokter C. Moerman (1893-1988) onder de titel ‘Het is net andersom. Leven en werk van dokter Moerman’ van Jeroen ter Brugge. Een gesprek met hem over de man van de alternatieve kankerbehandeling.

Quest en Sicco Mansholt

vanaf 01:04:34

Sicco Mansholt (1908-1995), Politicus, eurocommissaris en geestelijk vader van de Europese landbouwsubsidies in de top 10 van Foutste Nederlanders aller tijden. Althans, volgens een verhaal in het laatste nummer van het populairwetenschappelijke tijdschrift Quest, dat aan tien historici vroeg een kandidaat te stellen. Naast namen als Anton Mussert, Kapitein Westerling en J.P. Coen, leverde dat dus ook die van Mansholt op. Hoogleraar Techniekgeschiedenis Harry Lintsen stelde hem kandidaat en licht die keuze toe.

Cor Eversteijn

vanaf 01:10:08

Fotograaf en filmmaker Carel van Hees heeft een tentoonstelling en boek gemaakt over de meervoudig Nederlands bokskampioen Cor Eversteijn (1949-1983) tevens een dandy, herenkapper en een beroemdheid in Rotterdam. Een gesprek met van Hees over het heroïsche en tragische leven van Cor Eversteijn.

Het Spoor Terug: BKR, de beeldende kunst regeling. Deel 1 van tweeluik.

vanaf 01:24:16

Het Spoor terug: de BKR Deel 1 van een tweeluik over de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling (1956-1987) waarin de legendarische maatregel wordt ontrafeld met kunstenaars, oud ministers, commissieleden, ambtenaren, actievoerders en onderzoekers. Samenstelling: Michal Citroen