OVT

o.a. Italie, de Middeleeuwen

OVT

o.a. Italie, de Middeleeuwen

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.04-11.00: De column van de journalist en oud-nieuwslezer Philip Freriks. 11.04-12.00: 11.25 Het Spoor terug: Mijn zaak. Portret in twee delen van een Jordanese ras-sjaggeraar: Paul Rollmann (1924) Het begon op zijn achtste jaar: Paultje Rollmann bedonderde de buurtkinderen met een ingenieus uitgedacht knikkerspel. Een kartonnetje met een gat in het midden. De buurtkinderen probeerden een knikker door het gat te krijgen; in dat geval drie knikkers winst. Maar de kleine Paul had een paardenhaar achter het gat geplakt. Geen knikker rolde er ooit doorheen. 'Ik had altijd net iets meer als een ander.' Mijn zaak is een documentaire over de geschiedenis van het sjaggeren door de ogen van Paul Rollmann. Van Canadese charity-nachtjaponnetjes tot kunsthandel in Finland. Deel 2. Samenstelling: Laura Stek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

PvdA voorzitters

vanaf 00:04:09

De PVDA kiest in januari uit drie kandidaten een nieuwe partijvoorzitter. Oud-voorzitter Felix Rottenberg over de vraag wat de invloed van partijvoorzitters op de partij in het verleden is geweest?

Italie

vanaf 00:10:45

N.a.v. de financiële crisis rond Italië en het weigeren van premier Berlusconi om snel op te stappen een gesprek over de lange traditie van politieke chaos in Italië met de Belgische vertaler van Italiaanse literatuur en auteur van ‘De vrouwen van Mussolini. Achter de façade van het fascisme’, Frans Denissen.

Column Philip Freriks

vanaf 00:34:00

De column van de journalist en oud-nieuwslezer Philip Freriks

De Middeleeuwen

vanaf 00:38:13

Peter Raedts, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, over zijn boek ‘De ontdekking van de Middeleeuwen. Geschiedenis van een illusie’. Een boek over de manier waarop men in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië een eigen verleden heeft geconstrueerd. En het laat zien waarom de Nederlandse blik op de eigen geschiedenis volkomen anders was dan die van de ons omringende landen.

Andy Tielman

vanaf 01:05:26

De grondlegger van de Indo-rock in Nederland Andy Tielman is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was de gitarist van de Tielman Brothers, een van de eerste bands die succes hadden met rock and roll-muziek in Nederland. Ze braken in 1958 door met een optreden in het Indisch Paviljoen tijdens de Wereld Expo in Brussel. Leon Donnars, voorzitter van de Stichting Indo-rock, over Andy Tielman.

De Jacht

vanaf 01:11:07

De Tweede Kamer gaat debatteren over misstanden in de jacht en staatssecretaris Henk Bleker wil een verbod op ‘foute’ jagers n.a.v. de berichtgeving over het vergiftigingen van roofdieren in Drenthe ten behoeve van de jacht. Een gesprek over de geschiedenis van de jacht met Heidi Dahles, hoogleraar culturele antropologie en 20 jaar geleden gepromoveerd op een proefschrift getiteld ‘Mannen in het groen’, over de wereld van de jacht in Nederland.

Het Spoor Terug: Mijn Zaak, deel 2

vanaf 01:29:20

Portret in twee delen van een Jordanese ras-sjaggeraar: Paul Rollmann (1924) Het begon op zijn achtste jaar: Paultje Rollmann bedonderde de buurtkinderen met een ingenieus uitgedacht knikkerspel. Een kartonnetje met een gat in het midden. De buurtkinderen probeerden een knikker door het gat te krijgen; in dat geval drie knikkers winst. Maar de kleine Paul had een paardenhaar achter het gat geplakt. Geen knikker rolde er ooit doorheen. "Ik had altijd net iets meer als een ander". Mijn zaak is een documentaire over de geschiedenis van het sjaggeren door de ogen van Paul Rollmann. Van Canadese charity-nachtjaponnetjes tot kunsthandel in Finland.

advertentie