OVT

o.a. Marge Klompé, Eerste Wereldoorlog

OVT

o.a. Marge Klompé, Eerste Wereldoorlog

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.04-11.00: De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. 11.04-12.00: 11.25 Het Spoor terug: Mijn zaak. Portret in twee delen van een Jordanese ras-sjaggeraar: Paul Rollmann (1924). Het begon op zijn achtste jaar: Paultje Rollmann bedonderde de buurtkinderen met een ingenieus uitgedacht knikkerspel. Een kartonnetje met een gat in het midden. De buurtkinderen probeerden een knikker door het gat te krijgen; in dat geval drie knikkers winst. Maar de kleine Paul had een paardenhaar achter het gat geplakt. Geen knikker rolde er ooit doorheen. 'Ik had altijd net iets meer als een ander.' Mijn zaak is een documentaire over de geschiedenis van het sjaggeren door de ogen van Paul Rollmann. Van Canadese charity-nachtjaponnetjes tot kunsthandel in Finland. Deel 1. Samenstelling: Laura Stek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Fraude in de wetenschap

vanaf 00:06:09

N.a.v. de affaire rond de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel een gesprek met wetenschapsjournalist Hans van Manen over vergelijkbare zondaars in het verleden. Want Stapel is in de lange geschiedenis van de wetenschap niet de eerste die fraudeerde.

Marga Klompe (1912-1986)

vanaf 00:14:36

Gerard Mostert over zijn biografie over de eerste vrouwelijke minister van Nederland: Marga Klompe (1912-1986). Ze was de bekendste politica van haar tijd en zat namens de Katholieke Volkspartij elf jaar in de Tweede Kamer.

Column Nelleke noordervliet

vanaf 00:35:52

Wapenstilstanddag

vanaf 00:40:25

11 November is het wapenstilstanddag, de herdenking van het einde van de Eerste wereldoorlog (1914-1918). Op die dag vindt het jubileum symposium plaats van het tienjarig bestaan van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog en de presentatie van het 23e deel van ‘De Grote Oorlog – Kroniek 1914-1918’. Een gesprek hoogleraar Militaire Geschiedenis Wim Klinkert, mede-auteur van de Kroniek.

Interbellum

vanaf 01:05:21

Fotograaf Erwin Olaf vergeleek de huidige crisis periode met die van de jaren dertig oftewel het Interbellum, de periode tussen de twee Wereldoorlogen. Taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders over de term Interbellum, waar komt die vandaan en vanaf wanneer werd die gebruikt.

Marius Van Houten (1879-1953)

vanaf 01:11:34

Een gesprek met politie-historicus Jos Smeets over zijn nieuwe boek ‘Marius van Houten. Marechaussee en diplomaat’. Marius Van Houten (1879-1953) was kolonel van de Koninklijke Marechaussee, directeur van het Legermuseum en beveiliger van de naar Nederland gevluchte Duitse keizer Wilhelm II.

Het Spoor Terug 'Mijn Zaak' deel 1

vanaf 01:25:41

Portret in twee delen van een Jordanese ras-sjaggeraar: Paul Rollmann (1924) Het begon op zijn achtste jaar: Paultje Rollmann bedonderde de buurtkinderen met een ingenieus uitgedacht knikkerspel. Een kartonnetje met een gat in het midden. De buurtkinderen probeerden een knikker door het gat te krijgen; in dat geval drie knikkers winst. Maar de kleine Paul had een paardenhaar achter het gat geplakt. Geen knikker rolde er ooit doorheen. "Ik had altijd net iets meer als een ander". Mijn zaak is een documentaire over de geschiedenis van het sjaggeren door de ogen van Paul Rollmann. Van Canadese charity-nachtjaponnetjes tot kunsthandel in Finland.