Fanny Schoonheyt

ovt 4 september 2011

Fanny Schoonheyt

ovt 4 september 2011

Het Spoor terug: Fanny Schoonheyt
Fanny Schoonheyt ( Rotterdam 1912-1961) was de enige Nederlandse vrouw die met de wapens in de hand heeft deelgenomen aan de Spaanse Burgeroorlog. Ze verwierf er in korte tijd faam als ‘het dapperste meisje van Barcelona’ en ‘de koningin van de mitrailleur’. Yvonne Scholten kwam haar naam tegen in 1986 in een boekje van Jef Last over Spanje. Ze maakte in ‘86 een uitzending voor de VPRO-radio die wij vandaag (gedeeltelijk) herhalen. Vier jaar geleden hervatte zij de research naar het leven van deze geheimzinnige vrouw. Directe aanleiding waren de berichten over een andere Nederlandse vrouw in de guerilla, Tanja Nijmeijer. Het toeval wilde dat ongeveer tegelijkertijd het IISG ( Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) de beschikking kreeg over een pakketje brieven van Fanny Schoonheyt, brieven uit Spanje over haar belevenissen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Die hernieuwde speurtocht resulteerde in een biografie “Fanny Schoonheyt. Een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroorlog”, uitgegeven door Meulenhoff, augustus 2011.

Na afloop van het Spoor terug een gesprek met Yvonne Scholten over haar zoektocht naar Fanny Schoonheyt en de net verschenen biografie.

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.05-11.00: De column van de journalist en oud-nieuwslezer Philip Freriks. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: Fanny Schoonheyt (1961). Een portret van Fanny Schoonheyt, de enige Nederlandse vrouw die met de wapens in de hand heeft deelgenomen aan de Spaanse Burgeroorlog. Over haar verschijnt nu de biografie 'Fanny Schoonheyt. Een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroorlog' van Yvonne Scholten die in 1986 dit programma over haar maakte.