Ongehoord: Sao Tomé

ovt 3 juli 2011

Ongehoord: Sao Tomé

ovt 3 juli 2011

Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 9 delen.
Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen.
Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen.
Afl. 1: Sao Tomé, het eiland van suiker, cacao en armoede
Het Sao Tomé van suiker, cacao en armoede
Het eiland Sao Tomé, voor de West-Afrikaanse kust ter hoogte van de evenaar, heeft altijd een bijzondere band met Nederland gehad. Daarom ging Kees Slager erop zoek naar de verhalen uit vroeger tijden. Want ooit was dit eiland (even groot als de Noord Oostpolder) de belangrijkste suikerproducent van de wereld, ooit werd het veroverd door de Scheveningse kaperkapitein Cornelis Jol, alias Cornelis Houtebeen en zeven jaar verbleven de Hollanders er eeuwenlang functioneerde het ook als slavenentrepot voor de Portugezen. Daarna zonk het weg in de vergetelheid, maar een eeuw geleden werd Sao Tomé het cacao-eiland van de wereld en toen kwam Nederland weer in beeld, want de cacaobonen gingen naar Amsterdam en de Zaanstreek. Ook toen de hele wereld Sao Tomé in het begin van de twintigste eeuw boycotte omdat de contractarbeiders op de plantage als slaven werden behandeld, bleven de cacaofabrikanten uit Amsterdam en de Zaanstreek er handel mee drijven. In 1975 werd het onafhankelijk van Portugal, stortte zich in een communistisch avontuur en is nu zo arm en verloederd , dat op de been wordt gehouden dankzij het hoogste bedrag aan ontwikkelingshulp per inwoner van de hele wereld. Het enige product waar nog wat armzalige deviezen mee binnen worden gehaald is cacao. En het land waar nog af en toe een schip met cacaobonen heen gaat: Nederland.

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: Brother, Where Art Thou? Een 9-delige serie over historische broederparen: van aartsvijanden en levenslange rivalen tot mannen die in voor en tegenspoed solidair met elkaar bleven. Afl. 1: Gijsbert Karel (1762-1834) politicus en Dirk (1761-1822), resident in Oost-Indië van Hogendorp Samenstelling: Mathijs Deen en Laura Stek 11.00-12.00: 11.05 De Gouden jaren, de keuze uit het VPRO-radioarchief van archivaris Nienke Feis. Deel 1: de strijd tussen rokers en niet-rokers. In de winter van 1981 bond Villa VPRO de strijd aan tegen het roken, vooral in openbare ruimtes. Luisteraars werden opgeroepen om zich met hun transistorradio naar rokerige locaties te begeven. Op een van tevoren bekendgemaakt tijdstip zou een anti-rookspot worden afgespeeld. En de VPRO hield daar dan weer zijn microfoon bij. 11.15 Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 9 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl. 1: Sao Tomé, het eiland van suiker, cacao en armoede. Het eiland Sao Tomé, voor de West-Afrikaanse kust ter hoogte van de evenaar, heeft altijd een bijzondere band met Nederland gehad. Kees Slager ging erop zoek naar de verhalen uit vroeger tijden.