OVT

o.a. Barbie, Rudolf Steiner

OVT

o.a. Barbie, Rudolf Steiner

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: Romantiek & blubber. Slot van een tweeluik over de geschiedenis van Circus Renz. Dit circus van Rasechte Nederlandse Zigeuners viert deze zomer honderd jaar circustraditie. Waar de circusartiesten vroeger nog alleenheersers waren op het gebied van volksvermaak, moeten ze zich tegenwoordig staande houden in een diffuse entertainmentwereld. 'Waar we goed in zijn is het creëren van een sfeer van vroeger, mensen hebben heimwee naar ongecompliceerde tijden, dat proberen wij te bieden.' Maar hoe was die sfeer van vroeger? Laura Stek interviewde kleurige clowns, dappere leeuwentemmers en fanatieke circusvrienden. 'Je moet wel een beetje gek zijn om het circus in te gaan, we zijn een vreemd soort.'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

De moord op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé in 1946

vanaf 00:05:45

Deze week bekende de 96 jarige verzetsvrouw Atie Ridder-Visser de moord op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé in 1946 omdat hij economische collaboratie zou hebben gepleegd. Dit bleek niet te kloppen, Guljé verzette zich in het geheim tegen de Duitsers, onder meer door Joden onderdak te bieden. De Friese journalist en auteur van het boek ‘Recht op wraak - liquidaties in Nederland’ Jack Kooistra, over deze en vergelijkbare zaken.

Barbie

vanaf 00:19:42

Greenpeace voert actie tegen Barbie, of beter gezegd tegen de verpakkingen van Barbie door moederbedrijf Mattel, die tropisch hardhout bevatten. Een gesprek met Helene Winkelman, auteur van het boek ‘Hier is Barbie en de rest van de Mattel-familie (1964-2003)’ over de geschiedenis van de protesten tegen en parodieën op Barbie.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:35:46

Rudolf Steiner

Rudolf Steiner

vanaf 00:40:00

Dit jaar is het 150ste geboorte jaar van de Oostenrijkse filosoof en pedagoog Rudolf Steiner. Een gesprek over deze grondlegger van de antroposofie en het vrije onderwijs met historicus en Steiner-kenner Bert ter Hoeve en cultuurhistoricus Arnold Labrie.

OVT2

vanaf 00:55:00

Nationaal Historisch Museum

vanaf 01:04:54

De subsidie voor Het Nationaal Historisch wordt stopgezet door staatssecretaris Halbe Zijlstra van staatssecretaris van Cultuur. Daarmee leek het NHM definitief van de baan. Maar - zo bleek uit de brief van de staatssecretaris van afgelopen vrijdag - opeens werd het toch weer Arnhem. De staatsecretaris geeft namelijk jaarlijks 2 miljoen subsidie aan het Open Lucht Museum, dat het Nationaal Historisch Museum erbij gaat doen. Een reactie van Pieter Matthijs Gijsbers, directeur van het Open Lucht Museum in Arnhem.

Allen Ginsberg en Howl

vanaf 01:12:32

De film ‘Howl’ draait vanaf vorige week in de Nederlandse bioscopen. Howl is een drama over de Amerikaanse schrijver en dichter Allen Ginsberg (1926-1997. In 1956 publiceerde hij zijn eerste werk: Howl And Other Poems. Hoewel het gedicht heftige reacties opriep wegens vermeende obsceniteit, werd het een groot succes maar ook inzet van een rechtszaak. Een gesprek Joep Bremmers, journalist en samensteller van de briefwisseling tussen Allen Ginsberg en Simon Vinkenoog, over ‘Howl’.

Het Spoor terug: Circus Renz, deel 2

vanaf 01:25:28

Het Spoor terug: Romantiek & blubber Tweedelige radiodocumentaire over de geschiedenis van Circus Renz Circus Renz bestaat dit jaar honderd jaar. Of nou ja, ongeveer dan. De eerste programmaboekjes dateren uit de jaren twintig en een heus startschot is nooit geregistreerd. In ieder geval viert het circus van Ras Echte Nederlandse Zigeuners deze zomer honderd jaar circustraditie, reden genoeg voor een portret van een verdwijnend fenomeen. Want waar de circusartiesten vroeger nog alleenheersers waren op het gebied van volksvermaak, moeten ze zich tegenwoordig staande houden in een diffuse entertainmentwereld. ‘Waar we goed in zijn is het creëren van een sfeer van vroeger, mensen hebben heimwee naar ongecompliceerde tijden, dat proberen wij te bieden.’ Maar hoe was die sfeer van vroeger? Laura Stek interviewde kleurige clowns, dappere leeuwentemmers en fanatieke circusvrienden. ‘Je moet wel een beetje gek zijn om het circus in te gaan, we zijn een vreemd soort.’