OVT

o.a. Mannen met macht en behoeften, 50 jaar Amnesty International

OVT

o.a. Mannen met macht en behoeften, 50 jaar Amnesty International

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De column van de journalist Alexander Munnignhoff. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit to stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 4: Nasleep.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Brieven Greet Hofmans

vanaf 00:07:03

Edwin Tegel vond bij het opruimen van de zolder van zijn overleden ouders brieven van Greet Hofmans, de gebedsgenezeres die van 1948 tot 1956 grote invloed uitoefende op koningin Juliana. Een bijzondere vondst, want de brieven waarvan het bestaan bekend is, liggen allemaal achter slot en grendel in het Koninklijk Huis Archief. De breiven betreffen o.a. een briefwisseling tussen Greet Hofmans en het Amsterdamse echtpaar Jo en Marie Noorduyn. NRC-journalist Bart Funnekotter over deze byzondere vondst.

Strauss-Kahn en zijn voorgangers

vanaf 00:14:45

Wat hebben Strauss-Kahn, de Zonnekoning (Lodewijk XIV) en Ludwig II van Beieren met elkaar gemeen? Ze hadden zoveel macht, ze wilden zo graag, maar het was zo moeilijk om de juiste gelegenheid te vinden. Een gesprek over de geschiedenis van mannen met behoeften en macht met Caroline Hanken, auteur van het boek ‘Gekust door de koning. Koninklijke maîtresses aan het Franse hof in de zeventiende en achttiende eeuw’ en met de psycholoog René Diekstra, auteur van het onlangs verschenen boek ‘De macht van de maîtresse. Hoe passie en politiek de laatste prins van Condé fataal werden’.

Column Alexander Münninghoff

vanaf 00:35:41

De column van de journalist Alexander Münninghoff. Over Strauss-Kahn en 'een kamermeisje' in Rusland.

50 Jaar Amnesty International

vanaf 00:39:58

50 jaar Amnesty International. Op 28 mei 1961, nu vijftig jaar geleden schreef de Britse advocaat Peter Benenson het artikel 'De vergeten gevangenen' in de krant The Observer en zette een schrijfactie op voor de vrijlating van gewetensgevangenen: mensen die enkel en alleen gevangen zaten omdat ze iets zeiden, schreven of waren wat hun overheid niet zinde onder de titel ‘Appeal for Amnesty 1961’. Een gesprek met Lars Troost van Amnesty International en met Theo van Boven, emeritus hoogleraar internationaal recht en internationaal bekend als voorvechter voor de rechten van de mens, over Amnesty International.

OVT2

vanaf 00:55:00

Historische boekenrecensies

vanaf 01:05:43

Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen. ‘ Metronome. In het ritme van de metro door de geschiedenis van Parijs’ – Lorànt Deutsch, uitg. Thomas Rap, isbn 978 90 6005 999 9 ‘Winnaars en verliezers. Een nuchtere balans van vijhonderd jaar immigratie’ – Jan en Leo Lucassen, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3643 Hitch 22 - Christopher Hitchens, uitg. Meulenhoff, isbn 9789029087131 ‘De ramp in de Lübecker Bocht . Nederland op de Cap Arcona, de Thielbek en de Athen’ –S.P. Geertsema, uitg. Boom, isbn 9789461052728 Film: También La Lluvia

Het Spoor terug: de Onderduik, dl. 4

vanaf 01:23:36

Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945 De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit to stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 4: Nasleep Geïnterviewden: Bloeme Evers; Fred Roodenburg; John Blom; Ab Kroonenburg; Nico van Rees; Joop Levy; historicus Bert Jan Flim; Nannie Beekman (Yad Vashem)

Het Spoor terug: de Onderduik, dl. 4

vanaf 01:23:36