50 Jaar Amnesty International

ovt 22 mei 2011

50 Jaar Amnesty International

ovt 22 mei 2011

50 jaar Amnesty International.
Op 28 mei 1961, nu vijftig jaar geleden schreef de Britse advocaat Peter Benenson het artikel 'De vergeten gevangenen' in de krant The Observer en zette een schrijfactie op voor de vrijlating van gewetensgevangenen: mensen die enkel en alleen gevangen zaten omdat ze iets zeiden, schreven of waren wat hun overheid niet zinde onder de titel ‘Appeal for Amnesty 1961’.
Een gesprek met Lars Troost van Amnesty International en met Theo van Boven, emeritus hoogleraar internationaal recht en internationaal bekend als voorvechter voor de rechten van de mens, over Amnesty International.

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De column van de journalist Alexander Munnignhoff. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit to stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 4: Nasleep.