Elektronische muziek

ovt 15 mei 2011

Elektronische muziek

ovt 15 mei 2011

Jacqueline Oskamp over haar boek ‘Onder stroom Geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland. In zes portretten van pioniers – onder wie Ton Bruynèl, Dick Raaijmakers en Michel Waisvisz – beschrijft Jacqueline Oskamp de ontwikkelingen in de elektronische muziek. Een boek over de muzikale avant-garde van de tweede helft van de twintigste eeuw.

‘Onder stroom. Geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland’ – Jacqueline Oskamp, uitg. Ambo, isbn 978 90 263 2324 9

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit to stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 3: Onderduiken.