Historische erfgoed Robbeneiland

ovt 27 maart 2011

Historische erfgoed Robbeneiland

ovt 27 maart 2011

Robbeneiland voor de kust van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Robbeneiland is steeds meer bekend als erfgoed van de apartheidstijd maar hoe zit het met de VOC tijd?
Hoe gaan wij om met ons koloniaal erfgoed in het algemeen en op robbeneiland in het byzonder? Een gesprek met maritiem historicus Robert Parthesius die onderzoek doet op Robbeneiland naar de archeologische overblijfselen van de VOC en de scheepswrakken in de wateren rondom en met historica en bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis Susan Legêne.

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. -10.00-11.00: Met de column van de journalist Henk Hofland. 11.00-12.00: Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen. 11.25 Het Spoor terug: Ostarbeiter. Deel 2 van een tweedelig portret van Nina Kalpeta. Ze maakte in 1932-'33 de grote hongersnood in de Oekraïne mee. Ze werd als zestienjarig meisje uit de Oekraïne als Ostarbeiter in Düsseldorf te werk gesteld. Ze overleefde en wist met een Nederlandse jongen te vluchten. Samenstelling: Aida Grovestins.