OVT

o.a. Baggergoud uit Maassluis, Jan Blokker Jr

OVT

o.a. Baggergoud uit Maassluis, Jan Blokker Jr

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.05-11.00: Met de column van de journalist Henk Hofland. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: Mythe Wolf, slot van een tweeluik. De wolf is, dank zij de val van de Muur, bezig aan een comeback in Noordwest-Europa nadat hij anderhalve eeuw geleden werd uitgeroeid. In het Oosten van Duitsland leven weer enkele roedels in het wild. En het is nog slechts een kwestie van tijd dat hij onze oostgrens passeert. Een zoektocht in de wouden van de Lausitz, het Reichswald en de Ardennen naar een roofdier dat de gemoederen al eeuwenlang in beroering brengt. Samenstelling: Hans Olink.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Qatar

vanaf 00:13:47

Arabist en Midden-Oosten deskundige Leo Kwarten over de geschiedenis van Qatar, n.a.v. de onlusten in de regio en het Staatsbezoek van de Koningin aan Qatar afgelopen week.

Baggergoud

vanaf 00:22:49

In 1946 wordt bij het uitdiepen van de vaargeul in de Nieuwe Waterweg bij Vlaardingen goud opgebaggerd. Wat is de afkomst van dat goud? Het waargebeurde verhaal over een ramp uit 1940, die veel Maassluise gezinnen in rouw dompelde. Een gesprek met Daniël van den Bos die het verhaal opschreef in het boek ‘Baggergoud’.

Column Henk Hofland

vanaf 00:35:49

De column van de journalist Henk Hofland over de oliecrisis.

Het Onderwijs

vanaf 00:40:45

Regelmatig komt de regering met plannen voor verbetering van het onderwijs. Zo werd afgelopen week begonnen met een vorm van prestatiebeloning in het basis- en middelbaar onderwijs voor leraren. Een gesprek met Jan Blokker jr., zelf leraar geweest, die een pamflet schreef onder de titel ‘Bedrog & Onbenul’ over het onderwijs en de besluitvorming in het verleden.

OVT2

vanaf 00:55:00

Don't be beastly to the Germans

vanaf 01:07:27

Aandacht voor het lied Don’t Let’s be beastly to the Germans uit 1943, gezongen Noel Coward, en verboden door de BBC. Het lied zou te aardig zijn voor nazi-Duitsland. Het was een van de vele tips over byzonder historisch materiaal gestuurd aan OVT door onze trouwe luisteraar, de vorige week voerleden, Jos van der Woensel.

De Marine

vanaf 01:11:39

Ophef over de misstanden bij de marine deze week. Maar hoe ging het vroeger bij onze jongens op zee? Oud-hoogleraar zeegeschiedenis van de Universiteit Leiden, prof. dr. Jaap R. Bruijn over de historie en het imago van onze marine.

Het Spoor treug: De Wolf, deel 2

vanaf 01:25:08

Het Spoor terug: Mythe Wolf, slot van een tweeluik De wolf is, dank zij de val van de Muur, bezig aan een come-back in Noord-West-Europa nadat hij anderhalve eeuw geleden werd uitgeroeid. In het Oosten van Duitsland leven weer enkele roedels in het wild. En het is nog slechts een kwestie van tijd dat hij onze oostgrens passeert. Een zoektocht in de wouden van de Lausitz, het Reichswald en de Ardennen naar een roofdier dat de gemoederen al eeuwenlang in beroering brengt. Samenstelling: Hans Olink