De Avonden

o.a. Kiekje, Generatie crisis, The promised land, Roadtrip Mississippi Blues Delta

De Avonden

o.a. Kiekje, Generatie crisis, The promised land, Roadtrip Mississippi Blues Delta

Clarksdale, een stadje in het hart van de Mississippi Delta, in de VS, is dé bakermat van de blues. Hier ligt het kruispunt van de highways 61 en 49, The Crossroad, waar de blueslegende Robert Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht in ruil voor zijn ongekende gitaartalent. En de highway 61 bracht talloze andere blueslegendes naar Clarksdale, zoals Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Howlin' Wolf en vele anderen. In de documentaire 'Roadtrip Mississippi Blues Delta' gaat radiomaker Susan Borst naar Clarksdale om de legende van The Crossroads te testen. Verder o.a. aandacht voor het Over het IJ Festival, in Amsterdam-Noord, dat locatietheater als specialiteit heeft. Te zien zijn voorstellingen van theatergroepen als FC Bergman, Orkater, Tg Ilay en de Jongens.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kiekje

vanaf 00:16:30

Een idyllische open plek in een bos lijkt perfect om dieren in hun natuurlijke omgeving te fotograferen, maar een goed bedoelend echtpaar van dagjesmensen mist alles wat zich recht onder hun neus afspeelt. Dat is de synopsis van de animatiefilm ‘Kiekje’, die een lengte van 2 minuten heeft en vanaf volgende week als voorfilm van 'Madagascar 3' zal draaien. Catherine van Campen spreekt met regisseur Arthur van Merwijk en producent Daan Velsink over ‘Kiekje’.

Generatie Crisis

vanaf 00:34:24

Twintig van de beste studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben artikelen geschreven over de crisis. Ze komen allen uit verschillende disciplines, en hun bevindingen zijn gebundeld in het boek 'Generatie crisis'. Hoe kijken ‘de leiders van de toekomst’ aan tegen de economische crisis? Botte Jellema spreekt met twee Groningse studenten die een bijdrage leverden aan 'Generatie crisis'.

The promised land

vanaf 01:13:21

‘Over het IJ’ viert haar twintigste verjaardag, het theaterfestival dat jaarlijks in Amsterdam-Noord wordt georganiseerd en locatietheater als specialiteit heeft. Orkater speelt er de voorstelling ‘The Promised Land’, die gaat over de tocht van bijna zestien miljoen mensen naar het beloofde land Amerika. De voorstelling laat zien wat het is om alles achter je te laten en op goed geluk een ongewisse toekomst tegemoet te gaan. Botte Jellema bezocht ‘The Promised Land’ en sprak met enkele makers van Orkater.

Roadtrip Mississippi Blues Delta

vanaf 01:30:47

Clarksdale, een stadje in het hart van de Mississippi Delta in de VS, is dé bakermat van de blues. Hier ligt het kruispunt van de highways 61 en 49, The Crossroad, waar de blueslegende Robert Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht in ruil voor zijn ongekende gitaartalent. En de highway 61 bracht talloze andere blueslegendes naar Clarksdale, zoals Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Howlin' Wolf en vele anderen. In de documentaire 'Roadtrip Mississippi Blues Delta' gaat radiomaker Suzan Borst naar Clarksdale om de legende van The Crossroads te testen.