De Avonden

o.a. Lia Tilon, Nico Keuning, de Van Waveren tapes

De Avonden

o.a. Lia Tilon, Nico Keuning, de Van Waveren tapes

Wanneer filmmaker Wim van der Aar in 1996 op de geluidstapes van ene Guido van Waveren stuit, start hij een zoektocht naar zijn levensverhaal. Guido, jongste telg van een invloedrijke familie, nam in de jaren zeventig meer dan zestig uur aan monologen, gesprekken en telefoongesprekken op. De geluidstapes geven een unieke inkijk in zijn tragische levensverhaal: van zijn eenzame en bizarre jeugd in Heemstede tot zijn verdere maatschappelijke vervreemding in Amsterdam, waar hij zonder opleiding en werk leeft van het geld van zijn familie, in een typisch jaren zeventig decor van vrije liefde, communeplannen en experimentele therapieën. Floortje Smit spreekt met Wim van der Aar over 'De Van Waveren tapes'. Verder o.a. de vaste bijdrage van A.L. Snijders, die wekelijks een 'zeer korte verhaal' voorleest. Presentatie: Anton de Goede.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nico Keuning

vanaf 00:13:22

Terwijl vijf topsporters hun conditie, snelheid en techniek proberen te verscherpen, in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen, zijn dezelfde sporters ook bezig met hun studie. Na de Spelen doemt immers een nieuw studiejaar op, de langstudeerboete is ook niet mis. Neerlandicus Nico Keuning geeft les op de Hogeschool van Amsterdam en voerde gesprekken met vijf studenten die aan de Olympische Spelen deelnemen. Anton de Goede spreekt met Nico Keuning n.a.v. zijn boek 'Het heilige vuur' over Olympische dromen en daden. En is er een link tussen literatuur en topsport?

Lia Tillon

vanaf 00:29:39

Na het nieuws van de onthoofding van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl door Pakistanen -die dachten dat hij een CIA agent was- en het veel bekeken YouTube-filmpje van deze gruwelijke gebeurtenis op internet, wilde schrijfster Lia Tilon weten wat dergelijke oorlogsbeelden bij de kijker teweegbrengen. Wat de beelden van de gevechten in oorlogsgebied zouden doen met iemand die de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt. Maar ook wat oorlogsbeelden doen met ouders die een kind hebben, een zoon of dochter, dat zijn tas moet pakken om op oorlogsmissie te vertrekken. Anton de Goede spreekt met Lia Tilon die in haar roman ‘Zielhond’ op zoek gaat naar de vraag of iets als een plaatsvervangend lot bestaat.

De van Waveren tapes

vanaf 01:32:48

Wanneer filmmaker Wim van der Aar in 1996 op de geluidstapes van ene Guido van Waveren stuit, start hij een zoektocht naar zijn levensverhaal. Guido, jongste telg van een invloedrijke familie, nam in de jaren zeventig meer dan zestig uur aan monologen, gesprekken en telefoongesprekken op. De geluidstapes geven een unieke inkijk in zijn tragische levensverhaal: van zijn eenzame en bizarre jeugd in Heemstede tot zijn verdere maatschappelijke vervreemding in Amsterdam, waar hij zonder opleiding en werk leeft van het geld van zijn familie, in een typisch jaren zeventig decor van vrije liefde, communeplannen en experimentele therapieën. Floortje Smit spreekt met Wim van der Aar over ‘De Van Waveren tapes’.

advertentie