De Avonden

o.a. Pluk de Nacht, Domestica, Yin Xiuzhen

De Avonden

o.a. Pluk de Nacht, Domestica, Yin Xiuzhen

'Domestica' is een bundeling van twee bijzondere choreografen: Krisztina de Châtel en Ann Van den Broek. De Châtel's voorstellingen draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen tegenover natuurelementen. Van den Broek is een vernieuwende dansmaker die vaak inzoomt op extreme emoties als pijn en lust. Voor het eerst gaan beide vrouwen de dialoog aan in een gezamenlijke choreografie. Laura Stek heeft een ontmoeting met Krisztina de Châtel n.a.v. 'Domestica'. Verder o.a. een kroniek van Arnon Grunberg, aandacht voor 'Pluk de Nacht' (een openlucht filmfestival in Amsterdam waar films worden vertoond die niet eerder in Nederland zijn uitgebracht) en Tjitske Musschie doet verslag van de tentoonstelling van Yin Xiuzhen in het Groninger Museum. De Chinese kunstenaar is het meest bekend van haar installaties die gemaakt zijn van tweedehands kleding.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pluk de Nacht

vanaf 00:28:02

Het frustreerde filmliefhebber Jurriaan Esmeijer dat hij de mooie films die hij op buitenlandse festivals zag niet kon delen met zijn vrienden. Want veel van die films haalden het Nederlandse bioscoopdoek niet. Daarom besloot hij ze zelf maar naar Nederland te halen. Dat resulteerde in het gratis openlucht filmfestival 'Pluk de Nacht'. Deze week is alweer de negende editie. Welke ambities heeft Esmeijer voor dit sympathieke festival dat jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers trekt? En hoe bepaalt hij de selectie?

Domestica

vanaf 01:19:48

Tijdens het festival Juli Dans ging de voorstelling 'Domestica' in premiere, de eerste samenwerking tussen twee vooraanstaande choreografen: Krisztina de Châtel (Dansgroep Amsterdam) en Ann van den Broek (WArd/waRD). Van den Broek en De Chatel hebben een sterke professionele en persoonlijke band: als danseres werkte Ann vele jaren bij dansgroep Krisztina de Châtel. Inmiddels heeft ze een eigen reputatie als succesvol choreograaf opgebouwd. Laura Stek bezocht de voorstelling en vroeg Krisztina de Châtel over het verloop van de intensieve samenwerking.

Yin Xiuzhen

vanaf 01:37:50

In het Groninger Museum is een tentoonstelling ingericht met werk van de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen. Ze is het meest bekend van haar installaties die gemaakt zijn van tweedehands kleding. Deze, vaak erg grote, installaties zijn een reflectie op de grote ontwikkelingen die steden als Beijing en Shanghai op dit moment ondergaan. In Groningen sprak Tjitske Mussche met Su-Ann van der Zeijpp, de curator van de eerste grote solotentoonstelling van Yin Xiuzhen.

advertentie