De Avonden

o.a. Twee levens, Mediatoerisme, We Own The City

De Avonden

o.a. Twee levens, Mediatoerisme, We Own The City

Schrijvers en dichters over hun nieuwe werk. Verder o.a. de vaste bijdrage van A.L. Snijders, die wekelijks een 'zeer kort verhaal' voorleest, en Simon van den Berg doet verslag van een theatervoorstelling die onlangs in première is gegaan.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Twee levens

vanaf 00:33:01

Op 12 december 1985 verdwijnt Maarten Visser tijdens een reis door Chili. Zijn ouders vertrekken onmiddellijk naar het land om hun zoon te zoeken en sindsdien gaan ze ieder jaar terug om hun zoektocht te vervolgen. Vervuld van hoop en vrees vragen ze aandacht in de lokale media en verversen ze hun posters. Maarten beheerst zodoende al 25 jaar het gezinsleven. In de documentaire 'Twee levens' gaat filmmaker Fifi Visser voor het eerst met haar ouders mee naar Chili. De afgelegde bezoeken, de korte interviews met haar ouders en de brieffragmenten van Maarten verbeelden de wanhoop. Sarina Vitta spreekt met Fifi Visser over de documentaire 'Twee levens' die morgenavond op de televisie wordt uitgezonden.

Mediatoerisme

vanaf 01:16:41

Een Gerard Reve-wandeling door Amsterdam, een Lord of the Rings-tours in Nieuw-Zeeland, of een Beatles-tours door Liverpool. Het zijn allemaal voorbeelden van mediatoerisme. Mediawetenschapper Stijn Reijnders heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie toegekend gekregen voor het project Locating Imagination. 'An Interdisciplinary Perspective on Literary, Film and Music Tourism'. Reijnders kan met de subsidie van 750.000 euro een vijfjarig onderzoeksproject naar mediatoerisme uitvoeren. Botte Jellema ontmoet Reijnders op een van tv bekende locatie.

We Own The City

vanaf 01:37:36

Vorige week opende bij ARCAM, het architectuurcentrum in Amsterdam, de expositie 'We Own The City'. Centraal daarin staan zogeheten 'bottum up'-initatieven: de groeiende groep ondernemende burgers die door stagnatie in de bouw hun kans schoon zagen om hun plannen en dromen zelf te realiseren, (bijna) zonder hulp of interventie van de overheid. Een van hen is architect Peter van Assche, die samen met vrienden de Noorderparkbar in Amsterdam-Noord bouwde. De Noorderparkbar bestaat enkel uit materialen die via Marktplaats zijn verkregen. In Amsterdam sprak Tjitske Mussche met Bob Knoester van Cities Magazine, die voor ARCAM de tentoonstelling 'We Own The City' maakte.

advertentie