WOORD 13 oktober 2012: UUR 2

WOORD 13 oktober 2012: UUR 2

Dit uur gaat het over kinderprogramma’s, een heel oude maar niet erg rotsvaste traditie van de VPRO. Vanaf 1935 zendt de VPRO het zogenaamde Zondagshalfuurtje uit, een mengsel van kinderprogramma en zondagsschool, gemaakt door Laura Spelberg Stokmans, echtgenote van Ds Everhard Spelberg, medeoprichter van de V.P.R.O. Zij sprak met de kinderen over het geloof, las voor uit de kinderbijbel, behandelde brieven en zong liedjes met de kinderen in de studio. De vorige Koningin, Juliana, bracht regelmatig haar kinderen op de fiets naar de Villa aan de ’s Gravelandseweg, waar de Spelbergjes woonden, de V.P.R.O. was gehuisvest, en waar vandaan werd uitgezonden.
Het werd heel anders: Willem de Ridder als meester verteller Wilhelmus Cornelius, en Elsa del Puerto in een Spannend Splookje uit 1980. Eveneens eind jaren ’70 bedenkt Nelleke van der Drift, redacteur van de VPRO-gids, de rubriek Achterwerk, waarin kinderen hun mening en gedachten kwijt kunnen.
Dan volgt Ahum yum yum, In 1985 zond de VPRO Ahum yum yum uit, Verhalen voor kinderen voorgelezen door radiopresentator Cor Galis en gepresenteerd door Kermit de Kikker.
Hier is een fragment uit de uitzending van 26 juli 1985, waarin Cor Galis twee verhalen voorleest van Arnold Lobel.
Eind jaren ’90 zond de VPRO enkele tientallen afleveringen uit van de beroemde Paulus de Boskabouter.
In 1991 zendt de VPRO de veertigdelige hoorspelserie Pluk van de Petteflet uit, naar het gelijknamige boek van Annie M.G.Schmidt, en geregisseerd door Jet van Boxtel.

advertentie