Plots

# 20. De weg terug

Plots

# 20. De weg terug

Startpunt van de reis zijn onder andere: een call centre, een concentratiekamp en een klooster. Intro: Een jonge vrouw verzint een truc om de dagelijkse agressie op het werk niet mee naar huis te nemen. Akte 1: De bewakers bij het concentratiekamp zijn weg, maar er zijn geen bevrijders te zien. Samen met andere overlevenden besluit Bloeme te gaan lopen, zonder te weten waar naartoe. Akte 2: De tienjarige Jesse onthoudt alle stappen die hij zet, zodat hij precies dezelfde route terug kan lopen. Akte 3: Na 40 jaar hard werken is Liesbeth niet langer welkom in het klooster. Nu moet ze weer integreren in de 'normale wereld'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro

vanaf 00:00:00

Marieke werkt als klantenservicemedewerker in een callcenter. De mensen die ze aan de lijn krijgt zijn vaak kwaad en ongeduldig, en hoe hard ze ook haar best doet, ze kan de klanten zelden echt blij maken. Elke dag gaat ze van haar werk terug naar huis vol schuldgevoelens en opgekropte spanning, totdat ze een verrassend simpele oplossing vindt. Een verhaal gemaakt door Richtje Reinsma.

AKTE 1: Liesbeth

vanaf 00:05:00

Liesbeth is weer terug in de maatschappij. Ze heeft geen jas, geen tas en geen spullen. Ze is niet gewend aan de drukte en weet niet waar ze het met mensen over moet hebben. Zelfs boodschappen doen is nieuw voor haar. Liesbeth moet de weg zien terug vinden naar het gewone leven, na veertig jaar in het klooster. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

AKTE 2: Jesse

vanaf 00:16:56

De zoon van Marije maakt vreemde bewegingen. Soms wil hij onder haar wasmand door kruipen of verlaat hij de supermarkt niet via de uitgang, maar door de ingang. Het heeft allemaal dezelfde reden: Jesse wil exact dezelfde weg terug volgen die hij heen gegaan is. Een verhaal gemaakt door Marije Schuurman Hess en Laura Stek.

AKTE 3: Bloeme

vanaf 00:23:03

Na 50 dagen in Auschwitz wordt Bloeme Evers naar kamp Libau gebracht. Het is 1944. Bloeme is 18 jaar oud, kaal en zwaar vermagerd. In het nieuwe kamp wordt ze te werk gesteld in een sneeuwkettingenfabriek en later moet ze helpen bij de aanleg van een vliegveld. En dan breekt de dag aan waar de Duitsers ineens zijn verdwenen. Bloeme is vrij. Maar de weg naar huis duurt langer dan verwacht. Een verhaal gemaakt door Stef Visjager.