De Avonden

o.a. Oerol #3, Staande receptie, Stanley Kubrick (1928-1999)

De Avonden

o.a. Oerol #3, Staande receptie, Stanley Kubrick (1928-1999)

-Oosterse verleidingen, een gevecht tussen goed en kwaad of mediterende dieren; tijdens de 'Nuit Blanche' in Amsterdam nemen kunstenaars de straten over. Inge ter Schure gaat een nacht cultureel verantwoord doorhalen en laat je deze week kennismaken met bijzondere kunsten. Vandaag: Een broedplaats voor kunst. -A.L. Snijders leest een 'zeer kort verhaal' voor. -Hoe functioneert de literatuurkritiek in woelige tijden als de onze? Kan literatuurkritiek geëngageerd zijn? En is internet een oplossing voor de crisis in de kritiek? Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, gaat die vragen te lijf in 'Staande receptie'. Jeroen van Kan praat met hem over zijn boek. -Het verschil tussen dag en nacht. Dat kenmerkt de tentoonstelling 'Anticorps' in het Fotomuseum Den Haag; het eerste overzicht van de Franse fotograaf Antoine d'Agata. Merel Bem ging er kijken en doet verslag. -De 'Global Savages' zijn de originele bewoners van het Grote Merengebied van Canada. De tradities van hun voorouderen in ere houdend, hebben de Global Savages zich toegelegd op het mondeling overdragen van verhalen. En die vertellen ze op een heuvel in de bossen van Terschelling. Botte Jellema doet deze hele week verslag van Oerol en sprak met deze bewoners en begeleidend regisseur Lotte van den Berg. Eveneens vanaf Terschelling: Dertig jaar na de cultfilm van Louis Malle spelen Jacqueline Boot en Johanna ter Steege 'My Dinner with André', waarin een toneelschrijfster en een regisseuse elkaar in een restaurant ontmoeten. In de tijd dat de één bezig is geweest om een bestaan op te bouwen, heeft de ander de halve wereld afgereisd, daarbij van de ene in de andere verbazingwekkende ervaring belandend. Een verslag, met regisseur Karina Kroft bij de Wierschuur op het oostelijk eindpunt van het eiland. -Het filminstituut Eye in Amsterdam pakt deze zomer uit met een uitgebreide tentoonstelling over een van de meest invloedrijke regisseurs van de 20e eeuw: Stanley Kubrick (1928-1999), het brein achter films als 'A Space Odyssey', 'A Clockwork Orange' en 'The Shining'. Floortje Smit spreekt over diens oeuvre met weduwe Christiane Kubrick en uitvoerend producent Jan Harlan, die in zijn documentaire 'Stanley Kubrick: A Life in Pictures' een portret schetst van de perfectionistische Kubrick.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oerol #3

vanaf 00:12:47

: 'Terminator Trilogie' is een van de spectaculairste voorstellingen van Oerol. Op het strand bij West-Terschelling zijn honderden meubels opgesteld. In de verte staat een tractor, die ze gedurende de voorstelling van het speelveld zal slepen. Maar de strijd die de Vlaamse groep FC Bergman moet leveren om deze voorstelling gaande te krijgen is heftig. Botte Jellema doet deze hele week verslag van het festival en sprak met maker Stef Aerts. Daarna naar de meest verstilde voorstelling: De jonge acteur Nick Steur stapelt stenen. Hij zet ze op hun meest onwaarschijnlijke punt, en maakt net zo lang kleine bewegingen tot ze helemaal stil staan. De balans wordt extra spannend doordat hij ze stapelt op een spiegel. Een verslag, met Nick Steur.

Staande receptie

vanaf 00:30:41

Schrijvers, lezers, uitgevers, collega-critici en ook literatuurwetenschappers: iedereen heeft al eeuwenlang zijn oordeel klaar over literatuurkritiek. En altijd is er controverse. In het boek ‘Staande receptie’ maakt Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de balans op en behandelt hij een aantal actuele kwesties uit de Nederlandse literatuurkritiek: kan literatuurkritiek geëngageerd zijn? En is internet een oplossing voor de kritiekcrisis? Jeroen van Kan spreekt met Jos Joosten over literatuurkritiek.

Stanley Kubrick

vanaf 01:31:51

Het filminstituut Eye in Amsterdam pakt deze zomer uit met een uitgebreide tentoonstelling over een van de meest invloedrijke regisseurs van de 20e eeuw: Stanley Kubrick (1928-1999), het brein achter films als ‘A Space Odyssey’, ‘A Clockwork Orange’ en ‘The Shining’. Floortje Smit spreekt over diens oeuvre met weduwe Christiane Kubrick en uitvoerend producent Jan Harlan, die in zijn documentaire ‘Stanley Kubrick: A Life in Pictures’ een portret schetst van de perfectionistische Kubrick.

advertentie