De Avonden

o.a. Ron Gallela, Verboden liefde, OEROL #4, Naar zee

De Avonden

o.a. Ron Gallela, Verboden liefde, OEROL #4, Naar zee

Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert deze zomer 'Verboden Liefde', een installatie over homoseksualiteit en gekte. Door de eeuwen heen is homoseksualiteit als een zonde, een misdrijf en een ziekte beschouwd. Is koffie een medicijn tegen homofilie? Is shocktherapie tegen herenliefde een feit of een fabel? In de expositie komt antwoord op deze vragen. Botte Jellema doet verslag. Verder aandacht voor de grote overzichtstentoonstelling van Ron Galella in Foam, de pionier van de paparazzi fotografie. In de tentoonstelling zijn foto's te zien van sterren als Mick Jagger, Jackie Onassis, Greta Garbo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Andy Warhol, Sean Penn, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Penélope Cruz en vele anderen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ron Galella

vanaf 00:13:12

Deze zomer presenteert het Amsterdams fotografiemuseum Foam een grote tentoonstelling van Ron Galella, de pionier van de paparazzi fotografie, alwaar foto’s zijn te zien van 'slachtoffers' als Mick Jagger, Jackie Onassis, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Andy Warhol, Sean Penn, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Penélope Cruz en vele anderen. Kenmerkend voor de werkwijze van Galella is dat hij de beroemde personen niet door zijn lens bekijkt. Om echt contact te maken, kijkt hij ze in de ogen. Catherine van Campen spreekt over Ron Galella en de controversiële kanten van zijn werk.

Verboden liefde

vanaf 00:32:41

Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert deze zomer ‘Verboden Liefde’, een installatie over homoseksualiteit en gekte. Door de eeuwen heen is homoseksualiteit als een zonde, een misdrijf en een ziekte beschouwd. Is koffie een medicijn tegen homofilie? Is shocktherapie tegen herenliefde een feit of een fabel? In de expositie komt antwoord op deze vragen. Botte Jellema doet verslag. Na tienen: Hans van Lissum bespreekt een cd waar een bijzonder verhaal achter schuil gaat.

Oerol #4

vanaf 01:17:59

Gedragsbioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen (1907-1988) deed rond de oorlogsjaren een roemrucht experiment op de Terschellinger Boschplaat. Door meeuwenkuikens te foppen ontdekte hij de ‘supernormale prikkel’: een kunstmatige prikkel die een instinctieve reactie oproept die sterker is dan de reactie op een natuurlijke variant. ‘De meeuwen van Tinbergen’ is een muzikale voorstelling over supernormale prikkels en hoe die vanuit onze leefomgeving ons mensengedrag beïnvloeden. Botte Jellema doet deze hele week verslag van Oerol en sprak met de makers Alexander de Vree en Arnold Hoogerwerf. Verderop op Terschelling: Theatermaker Steven de Jong heeft een grote fascinatie voor de operette, het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. In 'Groots en meeslepend wil ik leven' neemt hij ons mee op reis naar de wortels van dit genre. Hij doet dat in het kleine West-End Theater in West-Terschelling, in een alles omvattend kartonnen decor van twee vierkante meter. Een verslag, met Steven de Jong.

Naar zee

vanaf 01:36:17

Nederland en de zee zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ook in de Nederlandse kunst komt de zee vaak voor. Deze zomer is in De Hallen in Haarlem een grote tentoonstelling te zien over de zee in de Nederlandse kunst vanaf 1850. Met werk van kunstenaars als Hendrik Mesdag en Isaac Israëls, vroege modernisten als Jan Sluijters en Jan Toorop, en meer recente kunstenaars als Co Westerik, Jan Dibbets en Rineke Dijkstra. Floris Alberse liep met Antoon Erftemeijer, conservator moderne kunst bij Museum De Hallen, over de expositie ‘Naar zee’.

advertentie