Argos

De dood van Mohammed L. Fidaoui (deel 2)

Argos

De dood van Mohammed L. Fidaoui (deel 2)

Europol mag voorlopig nog geen politie-informatie gaan uitwisselen met landen waar de politie verdachten martelt. De Tweede Kamer stak daar afgelopen woensdag op het allerlaatste nippertje een stokje voor. Het betreft Zuidamerikaanse landen, zoals Bolivia, Colombia en Peru, en ook Marokko. De martelpraktijken van de Marokkaanse politie spelen een belangrijke rol in de zaak van de Marokkaanse Nederlander Mohammed El Fidaoui uit Leiden. In oktober 1996 kwam hij om het leven in een politiecel in de Marokkaanse havenstad Tanger. Argos reconstrueerde in april 1998 de omstandigheden waaronder El Fidaoui om het leven kwam. Inmiddels zijn vier Marokkaanse politie-agenten opgepakt. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor zijn dood. Op dit moment loopt in Marokko een rechtszaak tegen de vier. Argos opnieuw over 'dood in Marokko'.


----------
Argos over het onderzoek naar de dood van de 28-jarige Nederlandse Marokkaan Mohammed El Fidaoui uit Leiden die in oktober 1996 omkwam in een politiecel in de Marokkaanse havenstad Tanger. Mohammed El Fidaoui ging naar Marokko om de verjaardag van zijn dochtertje te vieren. Volgens getuigen zou Mohammed kort na zijn aankomst door politiemensen zijn doodgemarteld, omdat hij weigerde hen geld te geven [hij had zestigduizend gulden op zak om een huis voor zijn ex-vrouw te kopen]. Volgens de overheid is Mohammed overleden door gebruik van XTC. Omdat Mohammed's vader deze lezing niet geloofde, liet hij zijn zoon opgraven en vroeg hij een tweede autopsie aan in Casablanca. Hieruit bleek dat Mohammed door geweld om het leven is gekomen. De zaak kreeg veel aandacht in de Marokkaanse pers en van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
Inmiddels zijn vier politieagenten opgepakt. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor Mohammed's dood.
Argos onderzoekt de ware toedracht van de dood van El Fidaoui en gaat in op de vraag of de Nederlandse overheid wel voldoende heeft gedaan om de waarheid boven tafel te krijgen.
De reportage bestaat grotendeels uit HA-fragmenten van de Argos-uitzending van 24-04-1998 waarin een reconstructie van de dood van El Fidaoui, aangevuld met een vraaggesprek met journalist Mustapha Oukbih over de rechtszaak tegen de verdachte politieagenten en de terughoudende rol die de Nederlandse overheid in het onderzoek heeft gespeeld.