Anna Bijns

ovt 2 oktober 2011

Anna Bijns

ovt 2 oktober 2011

Herman Pleij over zijn nieuwe boek ‘Anna Bijns, van Antwerpen’. Over de dichteres (1493 – 1575) uit de overgangstijd tussen middeleeuwen en renaissance.
Nooit is er in de Nederlandse taal hartstochtelijker over de liefde geschreven dan door Anna Bijns. En nooit heeft iemand zwaarder gescholden op ketters of venijniger de spot gedreven met huwelijk en gezin. Aan de hand van nieuwe gegevens en gezichtspunten maakt duidelijk waarom Anna Bijns tot de grote schrijvers van de Nederlandse literatuur behoort.

‘Anna Bijns, van Antwerpen’- Herman Pleij, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3623 6

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. -I.s.m. De Perstribune van Omroep Max over 60 jaar televisie. -Column van de oud-nieuwslezer Philip Freriks. Met Jos Palm en Govert van Brakel. 11.25 Het Spoor terug: Te land, ter zee en in de lucht. Het is het langstlopende amusementsprogramma op de Nederlandse televisie. In 1973 werd de eerste aflevering uitgezonden van wat toen nog Vlieg er eens uit heette. Slapstick op z'n Hollands, waarbij verliezen soms nog mooier was dan winnen. Het geheim achter het succes? Je hoeft niks te kunnen en komt toch op televisie! André van Duin, René Stokvis en anderen vertellen over de geschiedenis van dit programma. Wetenschappers plaatsen het programma in een historisch perspectief: de ontzuiling van Nederland heeft door de zeephelling van TLTZ extra vaart gekregen. Samenstelling: Annelies van der Goot.