OVT

o.a. 30 jaar Nederlandse Vereniging voor Seksuologie, serie De Slavernij

OVT

o.a. 30 jaar Nederlandse Vereniging voor Seksuologie, serie De Slavernij

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v.: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, en Jos Palm. 10.05-12.00: De column van de schrijfster en actrice Annemarie Oster. 11.05-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De affaire Oss. Naar aanleiding van het uitkomen van de film De Bende van Oss, een tweeluik over het ware verhaal. Deel 1: De criminaliteit. Door een grote hoeveelheid inbraken, moorden en brandstichtingen, kreeg Oss in de jaren dertig landelijke bekendheid. In 1935 wist een speciale eenheid van de marechaussee een einde te maken aan de misdaadgolf. Samenstelling: Paul van der Gaag.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Slavernij paneel op de Gouden Koets

vanaf 00:05:10

De slavernij mag dan onderbelicht zijn, vergeten is ze niet. Tot op de dag van vandaag brengt ze onrust. Zo betoogden afgelopen week de kamerleden Harry van Bommel v/d SP en Mariko Peters van Groen Links, dat het paneel 'hulde der kolonien' van de gouden koest moet worden verwijderd. Deze zogenoemde slaventekening, dit symbool van onderdrukking, herinnert ons aan een gruwelijke periode uit onze geschiedenis. Het moet daarom van de gouden koets afgehaald en naar een museum. Aldus de kamerleden in een oproep die mede is ondertekend door het Platform Slavernijverleden en het Comite Nederlandse Ereschulden.Want wat is er eigenlijk te zien op dit inmiddels veelbedsproken paneel ? Historica Susan Legene, hoogleraar aan de VU, gespecialiseerd in onze koloniale historie over het paneel.

Dag Hammarskjöld

vanaf 00:13:02

Deze zondag is het 50 jaar geleden dat de VN secretaris-generaal Dag Hammarskjöld omkwam bij een vliegtuigcrash onderweg naar onderhandelingen in Congo. De Zweedse politicus is vandaag de dag nog steeds een inspiratiebron voor veel politici, maar is ook een grote naam in de christelijke mystieke literatuur. Na zijn dood werden namelijk zijn dagboeknotities gevonden waarin Dag Hammarskjöld gebeden en gedichten op heeft geschreven. De ware oorzaak van zijn dood is nog steeds een mysterie, was het een ongeluk of een opzet met politieke redenen? Maar ook de persoon Hammarskjöld en zijn invloed in de VN worden nog veel besproken. In november organiseert the Hague Academic Coalition een conferentie ter nagedachtenis aan deze man. Ed Maan, van the Hague Academic Coalition en mede-organisator van de conferentie, over Dag Hammarskjöld.

30 Jaar NVVS

vanaf 00:19:47

De Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) viert op 16 september 2011 haar lustrum van 30 jaar gebundelde en verenigde toegepaste kennis over seks. Een gesprek met de seksuologen Peter Leusink van de NVVS ,die in 1998 de poli seksuologie in Gouda startte, en met Maria Schopman, die als deskundige meewerkte aan Radio Romantica.

Column Annemarie Oster

vanaf 00:38:44

De column van de schrijfster en actrice Annemarie Oster. Vandaag over de VPRO.

De Slavernij

vanaf 00:42:40

Zondag start van de vijfdelige t.v. serie De Slavernij over het meest verzwegen onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij. Eindredacteur van de serie Carla Boos en historicus Leo Balai, auteur van het boek Het slavenschip Leusden. Verongelukt voor de kust van Suriname, 1738’ over de Slavernij serie.

OVT2

vanaf 00:55:00

Rechtbanktekeningen

vanaf 01:04:58

Komende week opent in het Persmuseum, in samenwerking met de rechtbank Amsterdam, een tentoonstelling over rechtbanktekenaars. Tevens verschijnt dan het boek ‘Verdachte portretten. De rechtbanktekening in Nederland’ van Parool-journalist Arnoldussen. Een gesprek met hem over de rechtbanktekenaars en tekeningen. ‘Verdachte portretten .Rechtbanktekeningen’- Paul Arnoldussen, uitg. Bas Lubberhuizen, isbn 9789059373044 + Expositie Persmuseum, Amsterdam v.a. 22/9/2011

Arthur Schlesinger en Jackie Kennedy

vanaf 01:11:42

Deze week verscheen het boek ‘Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life With John F. Kennedy’met bijbehorende geluidsopnames. Gebaseerd op de geheime gesprekken die familievriend en historicus Arthur Schlesinger voerde Met de Jackie Kennedy, weduwe van president John Kennedy. In alle commotie rond de publicatie van de interviews met Jacqueline Kennedy is weinig aandacht voor degene die haar indertijd de interviews afnam. Dat was Arthur Schlesinger jr, de historicus die zeer nauw bij het presidentschap en de familie van JFK betrokken was. Wie was deze man? Was hij vooral historicus, of moeten we hem achteraf meer als PR-functionaris en pleitbezorger van de Kennedys beoordelen? Amerikanist Hans Veldman over Schlesinger, zijn interview en zijn dubbele positie op de rand van de macht. ‘Mijn leven met John F. Kennedy -Jacqueline Kennedy Historische gesprekken met Arthur M. Schlesinger jr. – 1964’ Uitg. Het Spectrum, Isbn 9789000304028

Het Spoor terug: De bende van Oss, dl. 1

vanaf 01:27:29

Het Spoor terug: De affaire Oss Naar aanleiding van het uitkomen van de film De 'Bende van Oss’, een tweeluik over het ware verhaal. Deel1: De criminaliteit. Door een grote hoeveelheid inbraken moorden en brandstichtingen, kreeg Oss in de jaren dertg landelijke bekendheid. In 1935 wist een speciale eenheid van de marechaussee een einde te maken een de misdaadgolf. Samenstelling: Paul van der Gaag