Boeken&cetera

Douwe Draaisma - Ontregelde geesten

Boeken&cetera

Douwe Draaisma - Ontregelde geesten

Een verzameling verhalen over hersenwetenschappers van wie de namen verbonden zijn aan ziektes : Parkinson, Korsakov, Alzheimer, Lombroso, Asperger.

Douwe Draaisma (1953), bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen, maakt in deze serie essays inzichtelijk hoe de wetenschappers deze ziektes op het spoor kwamen en hoe hun manier van werken - een bijna literaire manier van beschouwen - vrijwel verdwenen is nu de medische wetenschap vooral een statistisch universum is geworden.

Draaisma schreef eerder 'Waarom het leven sneller gaat wanneer je ouder wordt', een boek over het autobiografische geheugen: Waarom herinneren we ons bijna niets van onze vroegste jeugd? Hoe komt het dat geuren herinneringen oproepen? Waardoor zien stervenden soms hun hele leven aan zich voorbijtrekken? En waarom lijkt het leven sneller te gaan als je ouder wordt? Ook in 'Ontregelde geesten' speelt de werking van het geheugen een grote rol: hoe is het mogelijk dat iemand met Korsakov moeiteloos een schaakpartij speelt, van het bord opstaat, en een minuut daarna niet meer weet dat hij zo professioneel aan het schaken was?