Boeken&cetera

Fik Meijer - Macht zonder grenzen

Boeken&cetera

Fik Meijer - Macht zonder grenzen

In Boeken&cetera praat Wim Brands met Fik Meijer, hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn nieuwe boek Macht zonder Grenzen, Rome en zijn imperium beschrijft Meijer de Romeinse geschiedenis van 350 voor Christus tot 400 na Christus, de periode van Rome's opgang naar de macht, de bloei van het rijk en de neergang ervan. De oude Romeinen zijn hot. Ze figureren in games, boeken en speelfilms en in de prestigieuze Amerikaans-Britse televisieserie Rome, die nu in Nederland wordt uitgezonden door SBS. De expansiedrift van het Romeinse rijk spreekt kennelijk tot de verbeelding.
Meijer vergelijkt de Amerikaanse president Bush met de Romeinse keizer Trajanus (53-117 n. Chr). Ook legt hij uit hoe soepel de integratie van minderheden verliep in het Romeinse rijk rond het begin van onze jaartelling.

Fik Meijer is Hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Meijer schreef onder andere 'Keizers sterven niet in bed' over de manier van sterven van de keizers in het oude Rome en 'Gladiatoren' met speciale aandacht voor de vraag wat er gebeurde met de vele lijken en kadavers die na de gevechten in de arena achterbleven en de eventuele begrafenis van gladiatoren. Meijer is ook de vertaler van Flavius Josephus (De oude geschiedenis van de Joden, met MA Wes) en de laatromeinse schrijver Flavius Vegetius Renatus. Diens Epitoma Rei Militaris vertaalde Meijer als 'Het Romeinse leger. Handboek voor de generaal'.

Boeken &cetera wordt gemaakt door de VPRO in samenwerking met NRC Handelsblad.

Presentatie: Wim Brands
Redactie: Wim Brands, Peter de Bruijn, Carine Eijsbouts, Toef Jaeger, Saskia van Schaik
Productie: Maartje van der Sande
Regie: Ellen Jens