OVT

Een ode aan het vrije denken

OVT

Een ode aan het vrije denken

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De viering van het 85-jarig bestaan van de VPRO. Live vanuit de Beurs van Berlage in Amsterdam met een ode aan het vrije denken. Over Erasmus, Spinoza en Multatuli: de vaders van de gewetensvrijheid hier te lande. Wie van de drie is het belangrijkst geweest voor de geestelijke bevrijding van ons land? Met o.a. classicus en voorzitter van De Vrije Gedachte Anton van Hooff en schrijfster en columniste Nelleke Noordervliet. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: Groeten uit Grollo. Halverwege de jaren zestig kwam de blues naar Grollo, een stil boerengehucht in de buurt van Assen. Harry 'Cuby' Muskee betrok er een boerderij. Met zijn Blizzards werkte hij daar aan een elpee die klassiek zou worden: Groeten uit Grollo. In Het Spoor Terug gaat Jeroen Wielaert na hoe het Drentse dorp veranderde door dat alles en hoe die plaat tot stand kwam.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Ode aan het vrije denken

vanaf 00:05:09

De viering van het 85-jarig bestaan van de VPRO. Live vanuit het café van de Beurs van Berlage in Amsterdam met een ode aan het vrije denken. Over Erasmus, Spinoza en Multatuli: de vaders van de gewetensvrijheid hier te lande. Wie van de drie is het belangrijkst geweest voor de geestelijke bevrijding van ons land? Met classicus en voorzitter van De Vrije Gedachte Anton van Hooff ; de theoloog Hans Trapman, auteur van ‘Het land van Erasmus’ de biograaf van Multatuli Dik van der Meulen; hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte en Spinozakenner Wiep van Bunge, auteur van o.a. ‘Filosoof van de Vrede, de Haagse Spinoza’ en schrijfster en columniste Nelleke Noordervliet. Muziek van zangeres Ntjam Rosie.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:33:39

Column Nelleke Noordervliet: Een avond met Multatuli

OVT2

vanaf 00:55:00

Uitslag verkiezing Erasmus, Spinoza of Multatuli

vanaf 01:03:24

Erasmus, Spinoza en Multatuli: de vaders van de gewetensvrijheid hier te lande. Wie van de drie is het belangrijkst geweest voor de geestelijke bevrijding van ons land? Met classicus en voorzitter van De Vrije Gedachte Anton van Hooff ; de theoloog Hans Trapman, auteur van ‘Het land van Erasmus’ de biograaf van Multatuli Dik van der Meulen; hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte en Spinozakenner Wiep van Bunge, auteur van o.a. ‘Filosoof van de Vrede, de Haagse Spinoza’ en schrijfster en columniste Nelleke Noordervliet. Daan Blokker geeft de uitslag van de verkiezing op internet. Spinoza is de winnaar.

Het Spoor terug: Groeten uit Grollo

vanaf 01:24:55