Tolstojanen in Nederland

ovt 1 mei 2011

Tolstojanen in Nederland

ovt 1 mei 2011

Aandacht voor het boek ‘Tolstojanen in Nederland. Het tolstojanisme als sociale beweging’. De Tolstojanen, die zichzelf christen-anarchisten noemen, vormden een netwerk van individuen die zich op allerlei gebied manifesteerden. Zij baseerden zich op Tolstojs visie op het christendom, de praktijk der liefde. Hun ideeën brachten ze in de praktijk in een vroege vorm van sociaal-cultureel opbouwwerk in Amsterdamse achterbuurten, in de kolonie der Internationale Broederschap en in de Humanitaire School te Blaricum. Een gesprek met de auteur van het boek Dennis de Lange.

Tolstojanen in Nederland. Het tolstojanisme als sociale beweging - Dennis de Lange, Kelderuitgeverij, isbn 9789079395095

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.04-11.00: De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. 11.04-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit tot stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 1: De beslissing.