OVT

o.a. Goeroes in Nederland, Biografie A. den Doolaard

OVT

o.a. Goeroes in Nederland, Biografie A. den Doolaard

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.04-11.00: De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. 11.04-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit tot stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 1: De beslissing.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT1

vanaf 00:00:00

Nationaal Historisch Museum

vanaf 00:05:19

Wat zijn de gevolgen voor het Nationaal Historisch Museum van het advies van de Raad voor Cultuur voor de verdeling van de miljoenenbezuinigingen op cultuur? Gerard Rooijakkers cultuur-historicus en lid van de raad van bestuur licht toe. En een reactie van de directeur van het NHM Valentijn Byvanck.

Goeroes in Nederland

vanaf 00:17:35

N.a.v. het overlijden goeroe Sathya Sai Baba een gesprek over de geschiedenis Goeroes in Nederland met India-kenner en schrijver Hans Plomp en journalist en theoloog Koert van der Velde.

Column Henk Hofland: A. den Doolaard

vanaf 00:36:30

De column van de journalist Henk Hofland. Over A. den Doolaard.

Biografie A. den Doolaard

vanaf 00:41:04

OVT2

vanaf 00:55:00

Calamity Jane

vanaf 01:04:10

Op 1 mei 1852 werd Calamity Jane (Martha Jane Cannary) geboren. Ze ging mee op tournee met wild west shows met Buffalo Bill. En ze speelt een hoofdrol in twee stripverhalen van Lucky Luke: Calamity Jane en De Spokenjagers. Patrick Bernauw , Vlaams auteur en schrijver van een toneelstuk over de dochter van Calamity Jane, over deze Amerikaanse die ook dienst deed als verkenner voor George Armstrong Custer.

Tolstojanen in Nederland

vanaf 01:11:12

Aandacht voor het boek ‘Tolstojanen in Nederland. Het tolstojanisme als sociale beweging’. De Tolstojanen, die zichzelf christen-anarchisten noemen, vormden een netwerk van individuen die zich op allerlei gebied manifesteerden. Zij baseerden zich op Tolstojs visie op het christendom, de praktijk der liefde. Hun ideeën brachten ze in de praktijk in een vroege vorm van sociaal-cultureel opbouwwerk in Amsterdamse achterbuurten, in de kolonie der Internationale Broederschap en in de Humanitaire School te Blaricum. Een gesprek met de auteur van het boek Dennis de Lange. Tolstojanen in Nederland. Het tolstojanisme als sociale beweging - Dennis de Lange, Kelderuitgeverij, isbn 9789079395095

Het Spoor terug: de Onderduik, dl. 1

vanaf 01:25:29