Ver weg

Ver weg

De geluidsdocumentaire ‘ver weg’ laat wereld van blind geboren mensen horen. Ver weg: over de schoonheid van dagelijks geluid en het afstandsbesef van blind geboren mensen. Te beluisteren per koptelefoon.

Geluidskunstenaar Cilia Erens maakt een ontdekkingsreis in de wereld van de blind geboren pianist Bert van den Brink en besluit hem vanuit Venetië een ‘geluidsansichtkaart’ te sturen.

Wat betekent ‘ver weg’ voor Bert van den Brink? Wat is afstand, wat is horizon als je nooit hebt kunnen zien? Het geluid dat het verste weg klinkt, bepaalt zijn besef van afstand: zijn horizon is een onzichtbaar decor van voortdurend wisselende geluiden. Een ‘betoverend stadsgezicht’ betekent voor Bert meestal alleen maar een heleboel verkeerslawaai. Maar zoals een ziende kan genieten van een weids uitzicht, zo geniet Bert van akoestische ruimten, of dat nu concertzalen zijn of de akkers en weilanden waarlangs hij zijn vaste wandeling maakt.

Alleen in en rondom zijn huis weet hij precies hoe hij zich moet verplaatsen. Maar als pianist treedt hij in allerlei gebieden binnen en buiten Nederland op. Reizen per auto, trein of vliegtuig betekent voor deze reiziger weinig meer dan een heleboel mechanische geluiden; vooral veel motorgeronk. Hij ziet de omgeving niet veranderen, het landschap niet verglijden. Daarmee is ‘ver weg’ heel betrekkelijk: een tijdje in het geluid van een auto, trein of vliegtuig zitten, daar komt het eigenlijk op neer.

Cilia Erens besluit hem een ‘geluidsansichtkaart’ te sturen vanuit één van de mooiste klankkasten van West-Europa: Venetië. Een stad zonder auto’s, een stad van steen en water, – en wonderschone reflecties. Maar wat blijkt...?

advertentie