Ovt

jubileumuitzending

Ovt

jubileumuitzending

10.00-11.00: Tijdens deze feestelijke uitzending met publiek zal – na de column van Jean Paul Franssens - een aantal historici in debat gaan over ‘grote’ thema’s in de geschiedenis: oorlog, voetbal en het koningshuis en hun rol daarbij in de media en hun optreden in dienst van de overheid, met Hans Blom, directeur van het NIOD, de historicus Han van der Horst, de ovt-columnist en auteur Tomas Ross, van hem verscheen deze week het boek ‘Omwille van de troon’over de Greet Hofmans-affaire en Simon Kuper, auteur van het boek ‘Voetbal als oorlog’. 11.00-12.00: Oud presentator en eindredacteur van OVT Kees Slager is van de partij, als het gaat over de rol van ‘oral-history’in de geschiedschrijving. “Ooggetuigenverslagen”, zoals die altijd te horen zijn in Het Spoor terug, één van de pijlers van OVT. Met verder de historici Homme Wedman en Fridus Steijlen. En fragmenten uit de voorstelling ‘Anno Drenthe’, waarin 8 Drentse 70+ ers verhalen vertellen uit hun eigen leven. En dan ook nog tijdens deze uitzending: de presentatie van ‘De bolhoed van Piet de Jong‘, de gebundelde OVT-columns van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager, die speciaal voor deze gelegenheid nog één keer een column voor OVT zal voordragen. De muziek tenslotte, wordt verzorgd door het Groot Promotie Blaas Quintet o.l.v. historicus Kees Wouters. INFO: -‘Omwille van de troon’- Tomas Ross, isbn 90 234 0448 3, uitg. de Bezige Bij -‘De bolhoed van Piet de jong’ (columns OVT) – Kees Sorgdrager, isbn 90 5018 474 x, uitg. Balans Oral-history congres 'Uitgesproken verleden', vrijdag 18 oktober, Groningen a.s.info: www.ubbo-emmius.nl. Aanmelden via: Ubbo@let.rug.nl, tel: 050- 363 50 76

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De tune van OVT (live gespeeld)

vanaf 00:01:26

De tune van OVT, live in Studio Desmet in Amsterdam uitgevoerd door het Groot Promotie Blaas Quintet onder leiding van historicus Kees Wouters.

De eerste uitzending van OVT op 4 oktober 1992

vanaf 00:03:44

Op 4 oktober 1992 was de eerste uitzending van OVT. Diezelfde dag stortte een vliegtuig neer op de de Bijlmer in Amsterdam. Paul van der Gaag haalt herinneringen op aan de eerste uitzending in het befaamde Het Gebouw met oud-redacteur Kees Slager. Wie zaten er in die eerste uitzending en waarover ging het?

De column van Jean-Paul Franssens: een eerste kus

vanaf 00:06:33

Groningers zijn niet in zichzelf gekeerd, eenkennig of gierig. Franssens neemt zichzelf als voorbeeld: hij is vaak royaal en maakt eenvoudig vrienden. Verder over de gevaren van gesprekken tijdens het cafébezoek en een verslag van een dergelijk kroeggesprek, dat eindigt met een verzoek om een kus.

Groot Historische Thema: de Tweede Wereldoorlog het Koningshuis en Voetbal

vanaf 00:13:19

De Tweede Wereldoorlog is de Hymalaya van de Nederlandse geschiedschrijving, meent de niet aanwezige historicus Maarten van Rossem op band. Ook Voetbal en het Koninghuis zijn grote thema’s in onze historie. Jos Palm en Paul van der Gaag debatteren met Hans Blom, directeur van het NIOD, de historicus Han van der Horst, de OVT-columnist en auteur Tomas Ross (van hem verscheen deze week het boek ‘Omwille van de troon’over de Greet Hofmans-affaire) en Simon Kuper, auteur van het boek ‘Voetbal als oorlog’. Het Groot Promotie Blaas Quintet speelt ‘Hello Kitty’(1941) van Leon Groen (alias Ted Green). Het nummer wordt toegelicht door bandleider en historicus Kees Wouters.

Hans Olink over de oorsprong van de tune van OVT

vanaf 01:02:18

Eindelijk wordt het mysterie op de radio onthuld: de tune van OVT komt uit Rusland en werd in 1991 door redacteur Hans Olink ‘ontdekt’. De muziek komt uit een Russische opera of musical met de titel 'Tverboul', van de componist Alexander Papernyi. Het is niet in Nederland of ergens ander te koop. Interview Paul van der Gaag. Het Groot Promotie Blaas Quintet speelt de tune.

Presentatie van De bolhoed van Piet de Jong van Kees Sorgdrager en een column

vanaf 01:08:01

Een licht ontstemde Kees Sorgdrager, OVT-columnist van het seizoen 2001-2002, meldt dat zijn boek ‘De bolhoed van Piet de Jong’met OVT-columns nog niet in de winkel ligt. Daarnaast kijkt Kees Sorgdrager in een column terug op het schrijven van die columns. Sorgdrager ging naar aanleiding van de titel van het boek op bezoek bij Piet de Jong en kreeg de bolhoed van Piet de Jong.

Oral History: twee fragmenten en een debat

vanaf 01:15:16

Wat is oral history en wat zijn de voor- en nadelen van deze vorm? Paul van der Gaag spreekt met oud-redacteur Kees Slager, de geestelijke vader van Het Spoor Terug en de historici Homme Wedman, Fridus Steijlen en Hans Blom. Ook een pleidooi voor een betere opslag van het oral history-materiaal. En twee fragmenten uit de voorstelling ‘Anno Drenthe’, waarin Drentse 70-plussers verhalen vertellen uit hun eigen leven. Ook een gesprek met theatermaker Betsy Torenbos. En het Groot Promotie Blaas Quintet speelt een oud Russisch volkslied en ‘Ín our little palace of dreams’.

advertentie