De avonden

De avonden

EERSTE UUR

'Gesproken Uitzicht'
Het uitzicht van Charles Donker, etser in Utrecht.

Een kort verhaal van Arnon Grunberg. Vanuit New York.

‘Lichtschikkend en zingend’
Wim Brands in gesprek met de neerlandicus Peter Hofman die een biografie schreef over de Nederlandse dichter en schilder Lucebert: 'Lichtschikkend en zingend'. In zijn biografie behandelt Hofman de jonge jaren van de kunstenaar die opgroeide in een armlastig gezin in de Amsterdamse Jordaan, en al jong wist dat hij een kunstenaar zou worden. Een gesprek over onder meer de religiositeit die uit de gedichten van deze eenling spreekt, een eenling die paradoxaal genoeg in de jaren vijftig werd gekroond tot Keizer der Vijftigers, waartoe ook dichters als Campert, Elburg en Kouwenaar behoorden.

‘Steen voor steen’
De architectuurrubriek van Marten Minkema. Kleurcartograaf Rob van Maanen weet de laatste voordeur te vinden die nog origineel grachtengroen is geverfd. Althans, voor zover hem bekend. Dat is de voordeur van een vervallen pand op de Amsterdamse Wallen. Alle tienduizenden andere grachtengroene deuren in Nederland zijn eigenlijk nep-grachtengroen. Van Maanen legt uit hoe dat zo is gekomen.

TWEEDE UUR

Harrie Willems praat met jonge Marokkaanse vrouwen over hun rol en positie binnen en buiten de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

‘Muzikale Verhalen’
Roel Bentz van den Berg en Martijn Stoffer brengen een muzikaal verhaal.

advertentie