De avonden

De avonden

EERSTE UUR

‘Gesproken uitzicht’.
Het gesproken uitzicht van Berl Sijes, medewerker van de Sociale Verzekeringsbank, woonachtig te Amsterdam. Sijes woont in de Gerrit van der Veenstraat en kijkt uit op allerlei gebouwen die een oorlogsverleden hebben.

'Audiocorrespondentie'
De schrijver en journalist Pieter Waterdrinker met een bericht uit Moskou.

Een gesprek met de filosoof Ad Verbrugge over zijn essaybundel ‘Tijd van onbehagen’, waarin Verbrugge zichzelf steeds weer dezelfde vraag stelt: hoe moet de moderne mens zijn plaatsbepalen in een cultuur op drift.

TWEEDE UUR

'Oefening baart kunst'.
Een musicus demonstreert een gevreesde orkestpartij. De harpiste Niene Kwint met 'Tzigane' van Maurice Ravel.

‘De Werkplek’
Het gezelschap Concordia, bestaande uit bassist Bart de Ruiter, pianist en componist Jan Robijns en tekstdichter, zanger en gitarist Huub van der Lubbe, allen tevens dichter, doet van zich spreken. Afgelopen week verscheen hun bundel 'Versterkte gedichten' bij Nijgh en Van Ditmar en tegelijk een CD met Huub als leadzanger en Jan en Bart als begeleiders. Teksten Huub van der Lubbe, muziek bij een groot aantal nummers: Jan Robijns.
Vanavond een bezoek aan de werkplek van Jan Robijns. Jan is sinds ongeveer 1980 beroepspianist. Hij heeft zowat alle stijlen gespeeld, te beginnen met rock’n roll, (met Arthur Ebeling in Jump, Dickie, Jump) tot country en Franse chansons (achter Ischa Meijer). Kortgeleden begeleidde hij Freek de Jonge nog. Maar nu.
Het is donderdagmiddag. Straks moet Concordia optreden in Zaltbommel. Jan heeft nog een uurtje. Een kleine kamer met een piano in zijn huisje in de Jordaan in A'dam.
We maken kennis met 'Meneer de pianist'. Zo heet ook het eerste gedicht uit de bundel, geschreven door Jan Robijns.

'Philips’ Holland Indië Archief'
Wat bewaard bleef van de radio-omroep PHOHI, die tussen 1927 en 1940 uitzond naar
Nederlands-Indië. Geselecteerd door Piet Tullenaar van het Nederlands Instituut voor
Beeld en Geluid. Afl. 87. Reportage van de Varsity, roeiwedstrijd te Amsterdam (1940).

advertentie