De avonden

De avonden

EERSTE UUR

‘Gesproken uitzicht’ van Coen de Jonge, jazzcriticus in Peize.

‘Gerard Reve, In Herinneringen’. De letterkundige en jurist Ulli Jessurun d' Oliveira over zijn beroemd geworden vraaggesprek met (van het) Reve uit 1964, later onder meer opgenomen in de bundel 'Scheppen riep hij gaat van au' (deel 2). Samenstelling Anton de Goede.

‘Ingekomen post’. Adriaan Jaeggi over de Schrijverstoren, te zien op het rondreizende festival, de Parade. Vrijwel dagelijks lezen hier schrijvers en dichters voor uit eigen werk dat via de koptelefoon vanaf de Schrijverstoren te beluisteren is.

Mijn muziek. Wouter Pleijsier in gesprek met Dr. Gerrit Vermeer, architectuurhistoricus, werkzaam als docent aan de Universiteit van Amsterdam.

TWEEDE UUR

In Opspraak een ontmoeting met de opmerkelijke boekverkoper Fabian Paagman uit Den Haag die onder meer stelt 'educatieve uitgevers zijn de ratten van het vak'.

‘De wijde blik’. Radiokunst door Mat Wijn.

Armeno Alberts over Table 4 en Table 5, composities van de Engels-Australische komponist, violist en geluidskunstenaar Jon Rose.

DERDE UUR

‘De documentaire’: Terug naar Srebrenica: Tien jaar geleden moest de jonge Bosniër Samir Efendic uit Srebrenica vluchten. Alle mannen ouder dan twaalf werden door de Serviers opgepakt. Samir was 15 en wist de Serviërs om de tuin te leiden. Programmamaker Peter Meijwes gaat samen met Samir, die nu in Nederland woont, terug naar Srebrenica. Zij bezoeken Potocari waar zijn geboortehuis staat met de tuin waarin zijn moeder slachtoffer werd van een granaataanval en gaan naar de plek waarop hij afscheid moest nemen van zijn vader die door de Serviërs naar Pilica werd gebracht. Daar werd Samir's vader in het cultuurhuis vermoord samen met 500 ander mannen.
De schuldigen van deze slachtpartij zijn begin 2005 in Den Haag veroordeeld. Maar toen Samir en Peter Meijwes in het plaatsje Pilica kwamen ontdekten ze dat er een groot monument pal voor het cultuurhuis geplaatst is. Dat monument herdenkt niet de vermoorde mannen uit Srebrenica maar de gevallen Serviërs. Wellicht dezelfde mannen als die aan de moordpartij in het cultuurhuis hebben meegewerkt.
Het is moeilijk om terug te keren naar plaatsen waar vooruitkijken in de toekomst zo overheerst wordt door terugkijken in het verleden. Een documentaire van Peter Meijwes.

‘Het geluid van Nederland’. Peter te Nuyl in de archieven van Hilversum.

‘De eerste pagina’ van een nieuw boek. ‘Geef me alsjeblieft aandacht’ van Renske de Greef. Uitgeverij Spunk. Verhaal.

advertentie