De avonden

De avonden

EERSTE UUR

Gesproken uitzicht van Marianne van den Bergh, schilder in Amsterdam.

De Aard van Nederland. Het Forum Hadriani te Voorburg: Op het vroegere terrein van de doven- en blindenstichting Effatha in Voorburg (Den Haag) staat de bouw van appartementen gepland. Echter het terrein is wettelijk beschermd, omdat bekend is dat hier de restanten liggen van een Romeinse stad, het zgn. Forum Hadriani. Daarom wordt er archeologisch onderzoek verricht. De opgravings-werkzaamheden zijn dermate gevorderd dat het zinvol was er alvast een kijkje te nemen. Klaas Vos laat zich informeren door opgravingsleider Martijn Bink en door de toegevoegde archeoloog van het ROB, Tessa de Groot.

Tongbreker. Een zanger(es) demonstreert aan Saskia Törnqvist een compositie waarin tekst en muziek een wonderlijke verbintenis aangaan. Vandaag: Sopraan Charlotte Riedijk met werk van George Crumb

TWEEDE UUR

Audiocorrespondentie. De schrijfster Anneke Brassinga vanuit Meudon, Frankrijk.

Wim Brands praat met de sinoloog Lloyd Haft over zijn dichtbundel Formosa. Haft groeide in Amerika op en kwam 1968 naar Nederland waar hij in Leiden werkzaam was als wetenschapper. Een gesprek over onder meer taostische rituelen. De bundel werd uitgegeven door Querido.

Armeno Alberts over ‘Climb to camp 1’ van de Canadese Pianiste en componiste Diana McIntosh. CD: Another Byte of McIntosh; label: Aurum Records.

DERDE UUR

Toon Tellegen 'De eenzaamheid van de egel' (18).

De werkplek: Op bezoek bij pianist Jan Robijns: Het gezelschap Concordia, bestaande uit bassist Bart de Ruiter, pianist en componist Jan Robijns en tekstdichter, zanger en gitarist Huub van der Lubbe, allen tevens dichter, doet regelmatig van zich spreken. Vorig jaar verscheen hun bundel 'Versterkte gedichten' bij Nijgh en Van Ditmar. En tegelijk een CD met Huub als lead-zanger en Jan en Bart als begeleiders.
Wim Noordhoek bezocht de werkplek van Jan Robijns in mei 2004. Jan is sinds ongeveer 1980 beroepspianist. Hij heeft zowat alle stijlen gespeeld, te beginnen met rock'n roll, tot country en Franse chansons (bij Ischa Meijer). Kortgeleden begeleidde hij Freek de Jonge nog. Het is donderdagmiddag. Concordia moet optreden in Zaltbommel. Jan heeft nog een uurtje. Een kleine kamer met een piano in zijn huisje in de Jordaan in A'dam.

Het Archief. Een serie van Harry Coster, geluidsrestaurateur. Die in opdracht van grote Amerikaanse platenmaatschappijen hun archieven napluist. Over wat bewaard bleef aan geluidsopnamen in de VS, meestal op 78-toeren uit het begin van de 20ste eeuw’ opgenomen door legendarische platenfirma’s als Victor, Brunswick en Columbia. Wim Noordhoek zit weer in Harry's Hilversumse kelderstudio. Over oa. presidentskandidaat William Jennings Bryan in 1908.

Spekende dichters: een opname van de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath. Zij leest het gedicht ‘Mushrooms’ dat voor het eerst verscheen in 1959 en in 1981 heruitgegeven werd door Ted Hughs (Uitgeverij: Harper Perennial).

advertentie