De situatie Srebrenica anno 2005

Marathon-uitzending 10 jaar Srebrenica (2)

De situatie Srebrenica anno 2005

Marathon-uitzending 10 jaar Srebrenica (2)

Terugblik op de val van de Bosnische-moslimenclave Srebrenica en de genocide die naar schatting aan 7.500 moslimjongens en -mannen het leven gekost heeft. Hoe is de sitatie nu, anno 2005? Op maandag 11 juli 2005 is het drama tien jaar geleden.
De reportage is onderdeel van de marathon-uitzending van 8-7-2005, waarvoor Argos in 2006 de Loep (prijs voor onderzoeksjournalistiek) won in de categorie 'audiovisueel'. In de de marathon-uitzending komen verder ook aan bod:
- De jacht op Ratko Mladic.
- Is de NIOD-conclusie houdbaar dat de internationale gemeenschap de aanval op Srebrenica in 1995 niet kon voorzien?

Dit fragment is onderdeel van

Argos

Tien jaar na de val van de enclave en de moord op 7000 moslims openen onderzoekers en betrokkenen een frontale aanval op een hoofdconclusie van het NIOD-rapport, volgens welke de aanval op Srebrenica niet te voorzien was. Is deze stelling houdbaar? Tevens een reportage over het huidige Srebrenica. Hebben de overlevenden kunnen terugkeren? Waarom wonen velen nog steeds in vluchtelingenkampen? Wat is het economisch perspectief? Voorts wordt het spoor gevolgd van Ratko Mladic, die de verovering van Srebrenica leidde. Waarom bleef deze hoofdverdachte van het Joegoslavië Tribunaal tien jaar lang op vrije voeten? Een speurtocht langs undercover agenten en premiejagers, het graf van Mladic’ moeder en een geheim ondergronds bunkercomplex. ---

advertentie