De Plek 28-01-1997

Zwolle, X=202/203 en Y=502/501

De Plek 28-01-1997

Zwolle, X=202/203 en Y=502/501

Het verhaal gaat dat Zwolle voor een enorme smak geld een carillon verkocht aan het belendende dorp Zwollekerspel. De Zwollekerspelenaren namen wraak: de hanzestad werd uitbetaald in centen en de bestuurders konden dagen lang centen tellen. De bijnaam Blauwvingers was geboren. Wie de naam Groene Vingers heeft bedacht voor de groene zones in de stad moet dit verhaal hebben gekend.

De cent is verdwenen, maar nu gaat de strijd over het milieu. Het Milieucentrum Nooter Hof, op een van die groene vingers, zal opgaan in het nieuwe Milieuthemapark Ecodrome, dat in 1997 zijn poorten zal openen. een referendum, aangespannen door de milieulobby, heeft niet kunnen garanderen dat die vinger groen zal blijven.
Naast dat Ecodrome ligt het hogescholencomplex Windesheim. Elke ochtend sjokken vele duizenden studenten en personeelsleden vanaf de zuidkant van het centraal station over het winderige nog vrijwel lege bouwterrein van het in aanbouw zijnd Hanzeland en verdwijnen een eind verderop in de gebouwen van de Hogeschool. Als het aan de voorzitter van Windesheim ligt, zal het binnenkort afgelopen zijn met deze onaangename wandelroute. Niet Alphen aan de Rijn maar Zwolle zal dan met de eer gaan strijken van de eerste monorail in Nederland. Die zal o.a. voetgangers moeten verplaatsen van het Centraal Station, via de Ecodrome naar Windesheim.

Aan de andere kant ligt de wijk Schellerbroek, die topt stand is gekomen op basis van adviezen van vrouwen.

Gesprekken met:

-Paul Steenbergen, voorzitter Windesheim
-Jaap van Dijk, toekomstig directeur van Ecodrome
-Ida van de Hogen, architecturaal begeleider van de wijk Schellebroek

advertentie