De Telegraafrellen

Andere Tijden, 21 mei 2006

De Telegraafrellen

Andere Tijden, 21 mei 2006

Deze aflevering aandacht voor de rellen van bouwvakkers bij het gebouw van 'De Telegraaf' in 1966. Een demonstratie van bouwvakkers liep uit op een veldslag. De volgende dag bestormde een opgewonden menigte het gebouw van 'De Telegraaf' uit woede over de berichtgeving hierover.

Beschrijving De geïnterviewden worden gevolgd op verschillende plekken in Amsterdam waar de rellen plaatsvonden. Aan de orde komt o.a.: de 28 politiemensen en 60 burgers die gewond raakten bij de rellen rond het gebouw van 'De Telegraaf'; de verbijstering van de Amsterdamse burgemeester Van Hall over het plaatsvinden van de rellen; de strijdbare houding van de veelal communistische bouwvakkers in Amsterdam in de jaren zestig; een ruzie op 13 juni 1966 tussen de officiële vakbonden en ongeorganiseerde bouwvakkers over het uitdelen van vakantiebonnen die uitliep op een gevecht tussen politie en bouwvakkers; bouwvakker Jan Weggelaar die stierf tijdens dit gevecht; de vraag of Weggelaar was doodgeslagen of stierf aan een hartstilstand; de woedende stoet bouwvakkers die na de dood van Weggelaar naar het stadhuis van Amsterdam trok; wethouder A. de Wit die de woedende menigte te woord stond en een onderzoek naar de politie instelde; de ingezonden brief van de weduwe van Weggelaar in het communistische dagblad 'De Waarheid'; journalist W. van Geffen die een stuk schreef in ‘De Telegraaf’ waarin stond dat Weggelaar aan een hartverlamming was gestorven; de ondermijning van het gezag in de jaren zestig, o.a. door Provo; de bedreigende sfeer op het plein bij de Dokwerker in Amsterdam waar bouwvakkers zich 14 juni verzameld hadden; hun woede die zich richtte op de politie en 'De Telegraaf'; het slechte imago van 'De Telegraaf' bij de bouwvakkers en arbeiders in die tijd; de vermeende oproep van de vader van bouwvakker H. Staphorst om i.p.v. naar het stadhuis naar het gebouw van 'De Telegraaf' te trekken; de CPN die probeerde de rel te voorkomen; de vernielingen die de relschoppers aanrichtten aan en om het gebouw van 'De Telegraaf'; het gebrek aan initiatief bij het gezag, waardoor er niet werd opgetreden tegen de relschoppers; de politie die pas heel laat kwam opdagen en niet goed wist wat ze moest doen; het gebruik van oneigenlijk geweld door de politie; de drie onrustige nachten die na de bouwvakkersrel van 14 juni volgden met rellen van jongeren tegen de politie; de Commissie Enschede die onderzoek deed naar de rellen; het ontslag van hoge bestuurders bij politie en overheid als gevolg van de conclusies van deze commissie; de onttroning van het gezag in Nederland.
INTERVIEWS hierover met:
- H. Koopman, bouwvakactiecomité;
- H. Staphorst, bouwvakker en zoon actieleider;
- A. Weggelaar, schoondochter van bouwvakker Jan Weggelaar;
- J. Stokreef, politie Amsterdam;
- W. van Geffen, verslaggever 'De Telegraaf';
- A. de Wit, wethouder;
- J. Stappenbeld, fotograaf 'De Telegraaf';
- Y. van der Weerd, politieagent.
Met zw/w foto's van: Jan Weggelaar; de ingezonden brief van de weduwe van Weggelaar in ‘De Waarheid’; het stuk van W. van Geffen in 'De Telegraaf'; diverse van boze bouwvakkers.
ARCHIEFMATERIAAL (zw/w): diverse beelden van een menigte relschoppers die vernielingen aanricht bij het gebouw van 'De Telegraaf' en in de binnenstad van Amsterdam; bouwvakkers in de rij staan voor hun vakantiebonnen in de Marnixstraat en politiemensen die op hen inslaan met knuppels; menigte bouwvakkers bij de Dokwerker in Amsterdam, die daarna naar het gebouw van 'De Telegraaf' trekt en daar vernielingen aanricht; diverse beelden van relschoppers.

advertentie