WOORD 6 oktober 2012: UUR 1

WOORD 6 oktober 2012: UUR 1

De ontstaansgeschiedenis van 3 FM, de zender die het levenslicht zag op 11 oktober 1965.
Voorheen heette de zender Radio 3 FM en nog langer geleden Hilversum 3.
Hoe het nú klinkt dat weten we, maar ooit was er een begin. Een nieuwe loot aan de Nederlandse omroepboom die ontstond in 1965. Een jonge telg die door de peetoom van het CDA de heer Schmelzer werd aangekondigd.
De officiële opening van de zender vond plaats op maandag 11 oktober 1965, dat was ongeveer om negen uur in de ochtend door minister Vrolijk van Cultuur onder het motto "Lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden uitgezonden tijdens de werkuren".
De uitzendingen waren in eerste instantie alle dagen van de week van 9.00 tot 18.00 uur. De 63 uren zendtijd werden verdeeld onder de omroepverenigingen AVRO, KRO, NCRV en VARA. De zender werd opgezet als tegenhanger van het toen ongelofelijk populaire Radio Veronica.
Hans van Zijl was hoopvol gestemd wat betreft een witte kerst in 1966, die kwam er volgens de informatie van De Bilt op internet in dat jaar niet. Het ging goed met Hilversum 3 en dat resulteerde in een documentaire over de zender in het programma VPRO Vrijdag, gemaakt door Jan Lenferink.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Norbert Schmelzer

vanaf 00:03:53

Enige zaken over 3 FM en de ontstaansgeschiedenis van deze zender, die het levenslicht zag op 11 oktober 1965. Voorheen heette de zender Radio 3 FM en nog langer geleden Hilversum 3. Hoe het nú klinkt dat weten we, maar ooit was er een begin. Een geboorte. Een nieuwe loot aan de Nederlandse omroepboom die ontstond in 1965. Een jonge telg die door de peetoom van het CDA de heer Schmelzer tijdens een stand up statement als volgt werd aangekondigd:

Minister M. Vrolijk en Anton Roosjen

vanaf 00:06:08

En daarmee was het begin van een lang bestaan gemaakt, Hilversum 3 was een feit. De officiële opening van de zender vond plaats op maandag 11 oktober 1965, om negen uur in 's ochtends door minister Vrolijk van Cultuur onder het motto "Lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden uitgezonden tijdens de werkuren". Dan volgt omroepbestuurder Anton Roosjen met een feestelijke toespraak bij de geboorte van Hilversum 3, het latere Radio 3 FM en het huidige 3FM. Het was de eerste zender met een specifiek doel, populaire muziek. De uitzendingen waren in eerste instantie alle dagen van de week van 9.00 tot 18.00 uur. De 63 uren zendtijd werden verdeeld onder de omroepverenigingen AVRO, KRO, NCRV en VARA.

Hilversum 3 VARA

vanaf 00:14:27

De zender werd opgezet als tegenhanger van het toen ongelofelijk populaire Radio Veronica. Zou dit heel concurrerend geklonken hebben? Zo'n Station ID?

Hilversum 3 presentatie

vanaf 00:14:37

Of dit? Een fragment uit Hullekidulleki

Rosemarie van Hilversum 3

vanaf 00:19:21

Cabaretliedje van Lurelei's Jasperina de Jong over een (?) Hilversum 3 presentatrice.

Duivekater

vanaf 00:23:16

Hoe gewaagd het allemaal wel of niet was horen we in een stukje uit Duivekater van de TROS, een wekelijks programma van 'zoete broodjes en nootjes voor vroege vogels en late katers'. Oude en nieuwe grammofoonplaten, verzoekplaten en de horoscoopvoorspelling voor komende dagen voor alle tekens van de dierenriem, gepresenteerd door Hans van Zijl. Die -ten onrechte- hoopte op een witte kerst in 1966.

Het gaat Goed met Hilversum 3

vanaf 00:28:11

Deel van documentaire door Jan Lenferink over derde radionet na haar eerste lustrum.

advertentie