VPROJazzLive

VPROJazzLive

Veel electronic en jazz-ambient in VPROJazzLive op woensdag 6 maart
Soms verstilde, soms trage, vaak hypnotiserende muziek in een concertopname van trio OGU,  en ook van CD: van Florian Wittenburg en van Jan Bang.
>>> Volg ons ook op Facebook!
Trio OGU brengt nieuwe stukken van pianist Jeroen Van Vliet en gitarist > Bram Stadhouders. Dat wil zeggen, ‘stukken’; het muzikale uitgangspunt is een vaste compositie of idee maar wordt, in de handen van dit trio, elastisch en vloeibaar.
Op 13 januari 2013 speelde het trio in Studio Helmbreker in Haarlem. Het concert werd ingezet zonder enige vaste afspraak; het resultaat was een klein uur lyrische ‘jazz-ambient’.

Pianist Jeroen van Vliet staat bekend om zijn fijnzinnige ingehouden maar ook actief onderzoekende spel. Hij speelt o.a. met trompettist Eric Vloeimans (Gatecrash) en met zangeres Simin Tander. Bram Stadhouders verkent met zijn gitaar en technologie de grenzen tussen ambient, hedendaagse elektronische muziek en vrije impro. Bram is de jongste muzikant ooit aan wie de North Sea Jazz Compositieopdracht is toegekend.
Etienne Nillesen is een actieve stem in de Duitse moderne jazz-scene. Hij heeft een heel arsenaal aan percussieve geluiden ontwikkeld waarmee hij een gedetailleerd klankenpalet weet te creëren.

Jeroen van Vliet – piano/ geprepareerde piano,Bram Stadhouders - gitaar/electronica, Etienne Nillesen – geprepareerde snaredrum/cymbals

De opname gemaakt door Micha de Kanter
* Ribbon - Jeroen van Vliet; Bram Stadhouders; Etienne Nillesen

CD ‘Sympathetic, (a)symetric - new music for piano (nurnichtnur, 112 06 14)
van Florian Wittenburg

De in Berlijn geboren Florian Wittenburg studeerde Muziektechnologie in Utrecht, waar hij in 1999 afstudeerde. Daarns deed hij ook het Centre de Création Musicale Iannis Xenakis in Parijs nog aan. In Nederland en in het buitenland werkte hij met kunstenaars uit verschillende disciplines, w.o. beeldhouwer Willem Fermont, celliste Jacqueline Hamelink, thereminspeelster Lydia Kavina. Dit is zijn 2e cd, die werd uitgebracht op het experimentele duitse sound art label Nurnichtnur. Op de cd klanklandschappen, ambientachtige stukken met drones, liggende accoorden en minimale verschuivingen. Stilstaande muziek af en toe. Mooi. Pianisten Daan van de Walle en  Nico Huijbregts spelen ook in een aantal stukken - dat zijn dan improvisaties, terwijl de stukken van Wittenburg gecomponeerd zijn.

1. Patterns in a chromatic field I - IM Morton Feldman (de componist die ook zoveel ‘stilstaand ambientachtige muziek schreef) - Florian Wittenburg       
3. Patterns in a chromatic field III - IM Morton Feldman - Florian Wittenburg   10. Three Drones - Nico Huijbregts      
9. Chords in slow Motion - Daan van de Walle  
CD And Poppies from Kandahar (Sound cd ss018) van Jan Bang
De Noor Jan Bang heeft jarenlange ervaring als producer van electronische en ambient muziek - ook op het podium: hij vormt samen met Erik Honoré de live sampling- en remix-groep Punkt. Op dit debuutalbum uit 2010 uitgestrekte soundscapes waarin o.a. vocalen van Sidsel Endresen, fluisterende trompetten van Arve Henriksen, Nils Petter Molvær en John Hassell en galmende gitaar van Eivind Aarset. Bang mixt studio- en live-opnames. Het klinkt soms duister en zwaar, maar is tegelijkertijd betoverend en hypnotiserend.
10. Ululations           4. Passport Control       5. Who grooms the child?   6. Heidegers silence       8. Suicide Bomber       11. Exile from Paradsie    alles van Jan BangCD Dream Logic (ECM 2301 3713657) van Eivind Aarset en Jan Bang
Eivind Aarset - gitaar; electronica; samples; effecten;Jan Bang; samples; effecten
1. Close (For Comfort) - Eivind Aarset en Jan Bang      

advertentie