Villa VPRO

o.a. Democratie Hongarije in het geding, Margaret Thatcher (87) overleden

Villa VPRO

o.a. Democratie Hongarije in het geding, Margaret Thatcher (87) overleden

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Anneke Ribberink over Margaret Thatcher

vanaf 00:03:02

Historica Anneke Ribberink heeft onderzoek gedaan naar beroemde vrouwelijke politici. Ondanks dat Thatcher niet geassocieerd wilde worden met de feministische beweging heeft ze veel betekend voor vrouwen.

Metropolis Radio: geluidsoverlast in Rome

vanaf 00:10:18

Lichte irritatie over ruziënde buren tot laagvliegende straaljagers. .Geluidshinder  kan je leven aardig zuur maken.  Lawaai vormt een serieuze bedreiging voor onze gezondheid en welzijn? Maar hoe worden irritante decibellen in het buitenland beleefd? Onze metropoliscorrespondenten gaan deze week op onderzoeknaar lawaaierige plekken in hun landen. Vandaag een bijdrage van Angelo van Schaik vanuit de Italiaanse hoofdstad. 

Henk Hirs over democratie in Hongarije

vanaf 00:16:41

De internationale gemeenschap kijkt met bezorgdheid naar Hongarije. Sinds Viktor Orban in 2010 de verkiezingen heeft gewonnen, verliest de democratie elke dag terrein. Premier Orban heeft met zijn tweederde meerderheid de  macht in het parlement en heeft zijn politieke tegenstanders uitgeschakeld, Hij heeft een  omstreden grondwetsherziening doorgevoerd en is nu bezig de culturele elite aanpakken. Henk Hirs is oud-correspondent in Hongarije, woont al sinds 1989 in het land en doet verslag op zijn kritische website: Kuifje in Hongurië.

Bianca Stigter in de huid van een spermatozoide

vanaf 00:35:53

Schijfster Bianca Stigter is sinds vorige week twee weken lang ‘in de huid gekropen’ van een spermatozoïde en het resultaat is via Twitter en Facebook te volgen. Stigter is de zesde schrijfster in een estafette van 16 biologen, filosofen en schrijvers die de actualiteit becommentarieert vanuit een ongebruikelijk perspectief. Later dit jaar volgen o.a. Paulien Cornelisse als gistcel, Bart Knols als mug, Matthijs van Boxsel als stier van Potter, Jannie Regnerus als grutto en Gerbrand Bakker als schaap. Deze opmerkelijke schrijversestafette onder de naam Fora & Fauna is een idee van kunstenaar Sjaak Langenberg. Onze Anton de Goede bericht.

Schuld en Boete

vanaf 00:41:49

Met Tweede Kamerlid Magda Berndsen (D66), rechter Willem van Bennekom en advocaat Richard Korver nemen we het laatste juridische nieuws door. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het College van Bestuur en de Raad van Toezicht van de Politieacademie zijn alle drie verantwoordelijk voor een ernstige crisis in de opleiding van politieagenten. Dat concludeert voormalig korpschef van Utrecht, Peter Vogelzang in een vertrouwelijk rapport.  Het is moeilijk om rechters aan te pakken wegens ongeoorloofd gedrag of ongewenste zaken. Minister Opstelten wil daar wat aan doen en heeft een wetsvoorstel met disciplinaire maatregelen rondgestuurd. De huidige regeling kent bij ongeoorloofd gedrag alleen de schriftelijke waarschuwing en het strafontslag als disciplinaire maatregelen. Daar wil de Tweede Kamer verandering in brengen.