Villa VPRO

o.a. Mr. Polska op Eurosonic Noorderslag, Rol antidepressiva bij agressie

Villa VPRO

o.a. Mr. Polska op Eurosonic Noorderslag, Rol antidepressiva bij agressie

NULL

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Anton Loonen over antidepressiva en agressie

vanaf 00:03:31

Het slikken van Seroxat kan leiden tot agressief gedrag en zelfs tot moord. Het is de vraag of dat ook het geval is geweest in de Baflo-moordzaak. Een justitie-arts vond namelijk Seroxat-sporen in het bloed van Alasam S. Het Openbaar Ministerie wil nu een objectief naslagwerk voor rechters over de werking van het antidepressivum. Farmacoloog Anton Loonen was getuige-deskundige in de zogenaamde bijlmoordenzaak in 2008.....

Metropolis radio

vanaf 00:10:10

In Metropolis Radio zijn verslaggevers over de hele wereld op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe ver kun je gaan in het belachelijk maken van je eigen leiders? Welke grappen kunnen wel, en welke zeker niet? Gisteren hoorden we van Lex Rietman uit Spanje dat een spotprent waar een blote prins filippe vrijend met zijn vrouw werd afgebeeld meteen werd verboden. Maar dan de Indonesische president, die heeft geen gevoel voor humor. De activistische groep Pecat verwijt hem op ludieke wijze dat hij de corruptie in het land niet aanpakt. Wilma van der Maaten zocht de coordinator Jozuf Rizal van Pecat op.......

Henk Hirs vanuit Boedapest

vanaf 00:18:14

Ruim twintig jaar na de Val van de Muur lijkt in Hongarije de democratie in de ijskast terecht te komen. Premier Orban die een nationalistische koers vaart wil een sterke staat en vindt blijkbaar dat de democratie daar ondergeschikt aan moet worden gemaakt. De Europese Unie onderzoekt of de nieuwe Hongaarse grondwet die vanaf 1 januari geldt in overeenstemming is met de EU-wetgeving. Volgens Brussel staat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de Hongaarse Centrale Bank op de helling. Bovendien zit Hongarije in slechte economische papieren en heeft het Europa en het IMF hard nodig voor hulp. Henk Hirs is oud correspondent in Hongarije en woont al sinds 1989 in het land. Hij houdt een kritische website over Hongarije bij: "Kuifje in Hongurie".

mr. Polska

vanaf 00:34:43

Vandaag begint het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag. Een van de veelbelovende artisten is hiphopper Mr. Polska, onlangs in Nederland verkozen tot De Pool van het jaar. Hij is bij ons te gast.

Buitenlandpanel Wim van Eekelen en Marcia Luyten

vanaf 00:41:32

In Brussel is het kerstreces voorbij en de EU zet zit schrap voor een cruciaal nieuw jaar. Kan de Eurozone van de ondergang worden gered? Komt het ooit nog goed met Griekenland? En wordt een sterker Europa binnenkort geleid door Duitsland en Frankrijk? Europa staat nog wel voor andere uitdagingen. Terwijl Europa en Amerika kreunen onder een economische crisis doen de BRICslanden het goed en Afrika dreigt het kind van de rekening te worden van die nieuwe opkomende economien. Panelleden Wim van Eekelen en Marcia Luyten gaan in het Buitenlandpanel aan de slag met onze snel veranderende wereld.

advertentie