Bureau Buitenland

o.a. Occupy Nigeria, Reportage over tolerantie in de grootste moslimdemocratie

Bureau Buitenland

o.a. Occupy Nigeria, Reportage over tolerantie in de grootste moslimdemocratie

In Bureau Buitenland veel onrust vandaag. Zoals in Roemenië, waar de politie dit weekend traangas gebruikte tegen betogers die al vier dagen lang protesteren uit onvrede met de huidige regering. Correspondent Cornelis de Jagt doet verslag vanaf het centrale plein in Boekarest.
Ook in Nigeria wordt al dagenlang geprotesteerd tegen het voorstel om subsidie op brandstof af te schaffen. De groep die daar demonstreert wordt al vergeleken met de Occupy-beweging in Europa en de VS. Stephen Ellis, historicus en West-Afrika-kenner, duidt de onrust.
We staan ook stil bij Tunesië, waar dit weekend precies een jaar geleden grote demonstraties leidden tot de val van dictator Benali. Khaled Chouket, een Nederlandse Tunesiër, ging terug naar zijn land om daar met vrienden een liberaal-sociale partij op te richten.
En wat kunnen de nieuwe verkozen islamisten in Egypte en Tunesië leren van de grootste moslimdemocratie ter wereld, Indonesië? Wilma van der Maten maakte een reportage over de ogenschijnlijke tolerantie en verdraagzaamheid in dat land.
Tenslotte duikt oud-correspondent Michiel Hulshof in de Chinese blogosphere aan het begin van het Jaar van de Draak. Dit jaar is er een machtswisseling aan de partijtop. Wat schrijven Chinese bloggers over de politiek in hun thuisland?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:02:01

In Bureau Buitenland veel onrust vandaag. Zoals in Roemenië, waar de politie dit weekend traangas gebruikte tegen betogers die al vier dagen lang protesteren uit onvrede met de huidige regering. Correspondent Cornelis de Jagt doet verslag vanaf het centrale plein in Boekarest.  Ook in Nigeria wordt al dagenlang geprotesteerd tegen het voorstel om subsidie op brandstof af te schaffen. De groep die daar demonstreert wordt al vergeleken met de Occupy-beweging in Europa en de VS. Stephen Ellis, historicus en West-Afrika-kenner, duidt de onrust. We staan ook stil bij Tunesië, waar dit weekend precies een jaar geleden grote demonstraties leidden tot de val van dictator Benali. Khaled Chouket, een Nederlandse Tunesiër, ging terug naar zijn land om daar met vrienden een liberaal-sociale partij op te richten.  En wat kunnen de nieuwe verkozen islamisten in Egypte en Tunesië leren van de grootste moslimdemocratie ter wereld, Indonesië? Wilma van der Maten maakte een reportage over de ogenschijnlijke tolerantie en verdraagzaamheid in dat land. Tenslotte duikt oud-correspondent Michiel Hulshof in de Chinese blogosphere aan het begin van het Jaar van de Draak. Dit jaar is er een machtswisseling aan de partijtop. Wat schrijven Chinese bloggers over de politiek in hun thuisland?

Protesten in Roemenië

vanaf 00:03:38

In Roemenië wordt voor de vierde dag achtereen  geroepen om het vertrek van de president, Traian Basescu. Gisteravond werd de betoging met harde hand uiteen geslagen. Zeker negen mensen, onder wie ook agenten, raakten gewond. Toch staat vandaag  het centrale plein in de hoofdstad Boekarest weer vol met demonstranten. Wij hebben correspondent Cornelis van der Jagt op het plein staan voor een live-verslag

Een jaar na het vertrek van Benali in Tunesië

vanaf 00:09:07

Na de val van de Tunesische president Ben Ali, dit weekeinde een jaar geleden, konden veel verboden radiostations eindelijk bovengronds uitzenden. Toch kunnen de vrijwillige radiomakers van Radio 6 Tunis nog steeds niet zorgeloos radio maken. Een reportage van Ellen van Dalen en Julie van Traa over de radiomakers, die nog steeds uitzenden vanaf hun voorheen geheime locatie in een volkswijk van Tunis.

Reportage over tolerantie in de grootste moslimdemocratie

vanaf 00:21:25

Indonesië staat bekend om haar diversiteit en tolerantie. Ook wordt het land gezien als een voorbeeld voor opkomende democratieën in de islamitische wereld. Maar klopt dit beeld wel?  CorrespondenteWilma van der Maten ging  op onderzoek en maakte een reportage.

Occupy Nigeria

vanaf 00:40:27

Moslims en christenen in Nigeria protesteren gezamelijk tegen het regeringsbeleid. De Occupy Nigeria-beweging is geboren met de beslissing van de Nigeriaanse  regering om de subsidie af te schaffen op brandstof. Dit in een tijd dat het sektarisch geweld van de extreem islamitische groep, Boko Haram, toeneemt. Stephen Ellis, West-Afrika-deskundige en historicus, vragen we of Nigeria aan de vooravond staat van grote veranderingen of dat dit het zoveelste protest is.

Berichten uit Boggistan: China

vanaf 00:49:56

In Berichten uit Bloggistan duikt oud-China-correspondent Michiel Hulshof in de Chinese blogosphere aan het begin van het jaar van de Draak, waarin de communistische partijtop van macht zal wisselen. Die nieuwe partijtop zal steeds meer rekening moeten houden met de stem van Chinese bloggers.

advertentie