Argos

De ontmanteling van inrichtingen in de gehandicaptenzorg en Eerste Legebeke Legaat

Argos

De ontmanteling van inrichtingen in de gehandicaptenzorg en Eerste Legebeke Legaat

Deze aflevering gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

De ontmanteling van inrichtingen in de gehandicaptenzorg
In 1997 is Stichting Arduin in Middelburg het eerste instituut voor verstandelijk gehandicapten in Nederland dat het instellingsterrein opheft. Wonen in een gewoon huis en overdag werken, net als ieder ander dat is wat Arduin voor haar bewoners wil. De laatste jaren echter stagneert de hervorming van de instellingen. Volgens de inmiddels gepensioneerde directeur van Arduin Piet van den Beemt komt het door het ontbreken van overheidssteun. Reportage (13:15 uur) over de ontmanteling van de instellingen en meer in het bijzonder voorloper Arduin.
INTERVIEW met staatssecretaris Jet Bussemakers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die benadrukt dat ze alle vormen van zorg aan verstandelijk gehandicapten steunt. Ze meldt dat ze wel naar een ander financieringssysteem overstapt, een meer cliënt-volgend-systeem waarbij de cliënten zeggenschap krijgen over hoe en waar ze willen wonen (13:42 uur).

Eerste Legebeke Legaat tijdens het Wereld Audio Festival
Op 17 november 2008 vindt tijdens het jaarlijkse Wereld Audio Festival (WAF) in Hilversum het eerste Legebeke Legaat plaats, een lezing over onderzoeksjournalistiek, een postuum eerbetoon aan de begin augustus 2008 overleden eindredacteur van 'Argos' Gerard Legebeke.
TELEFOONGESPREK met de huidig eindredacteur van 'Argos' Kees van de Bosch (13:51 uur).
ARCHIEFMATERIAAL: 'Argos'-uitzending, waarin Legebeke onderzoeker Jos van Kemenade kritisch ondervraagt over zijn conclusies inzake het mislukte Srebrenica-fotorolletje.