Argos

Strattera: mystificaties rond een ADHD-medicijn

Argos

Strattera: mystificaties rond een ADHD-medicijn

Argos, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:

1 . Rechtbank bepaalt dat ADHD-geneesmiddel Strattera niet volledig wordt vergoed door ziektekostenverzekering
In de rechtszaak tussen geneesmiddelenfabrikant Eli Lilly Nederland BV en de Staat der Nederlanden over de vergoeding van het dure ADHD-medicijn Strattera (atomoxetine) heeft de rechtbank bepaald dat het middel niet hoeft te worden vergoed door verzekeraars. Fabrikant Lilly wil volledige vergoeding van Strattera. De rechtbank heeft een commissie van deskundigen gevraagd onderzoek te doen naar de meerwaarde van het geneesmiddel. Met de uitspraak legt de rechtbank de uitkomst van dit rapport naast zich neer. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft eerder bepaald dat Strattera niet volledig vergoed wordt omdat het volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geen meerwaarde biedt in vergelijking met het goedkopere ADHD-middel Ritalin.
Reportage (13:13 uur).

2 . Kabinet-Balkenende IV wil geen onderzoek naar Nederlandse bijdrage aan oorlog in Irak (2)
Deel 2 van tweeluik over de vraag waarom het kabinet geen onderzoek wil laten doen naar de Nederlandse besluitvorming over het geven van politieke steun aan de inval in Irak in 2003. In deel 2 aandacht voor de positie van de PvdA tijdens de kabinetsformatie. Lijsttrekker Wouter Bos zou een onderzoek naar de Nederlands steun aan de oorlog in Irak niet goed hebben uit onderhandeld en weggegeven. Voorafgaand aan de kabinetsformatie heeft Bos gezegd dat de PvdA niet aan een regering wil deelnemen als er geen onderzoek komt.
Reportage (13:40 uur).
STUDIOGESPREK (13:50 uur) met woordvoerder Martijn Rooij van de onafhankelijke burgerbeweging Openheid over Irak. Deze beweging is opgericht door aanhangers van D66 en PvdA voor onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Irak.