OVT

o.a. 1813 Haagse Bluf, Geert Wilders en de PVV

OVT

o.a. 1813 Haagse Bluf, Geert Wilders en de PVV

Dieren voor Staatshoofden; 1813 Haagse Bluf; Column Philip Freriks; Geert Wilders en de PVV; Gelukkige kinderen; Het Spoor terug: Geel, een kolonie van geesteszieken, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dieren

vanaf 00:06:08

Dieren voor staatshoofden

vanaf 00:06:08

De Franse president Francois Hollande kreeg bij zijn bezoek aan Mali een kameel cadeau als dank voor de Franse militaire hulp in de strijd tegen moslimmilitanten in Mali. Hoe zit het met andere dieren die staatshoofden in het verleden cadeau kregen zoals bijv. Hans en Parkie, de twee Indische olifanten die in 1786 naar Nederland werden gebracht. Bert Sliggers van het Teylers Museum, waar delen van Hans en Parkie ooit tentoongesteld lagen, over cadeaugegeven dieren.

1813 Haagse Bluf

vanaf 00:12:23

Dit jaar wordt het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd. Begin november 1813 trokken de Fransen geleidelijk weg uit ons land. Tijdens het machtsvacuüm van enkele weken dat volgde, waren de twijfel en onzekerheid groot. Aan de hand van een reeks wervelende gebeurtenissen in 24 plaatsen – van Groningen en Hoogeveen tot Amsterdam, Den Haag, Middelburg en Den Bosch, beschrijft Wilfried Uitterhoeve in zijn nieuwe boek boek ‘1813 – Haagse bluf. De korte chaos van de vrijwording’ de beroering die het jonge Nederland in 1813 in zijn greep hield. Een gesprek met Wilfried Uitterhoeve over 1813.

Column Philip Freriks

vanaf 00:34:01

De column van de journalist Philip Freriks

Geert Wilders en de PVV

vanaf 00:38:37

Politiek historicus Koen Vossen over Geert Wilders en de PVV n.a.v. het verschijnen van zijn boek ‘Rondom Wilders. Portret van de PVV’, waarin de mechanismen van en achter de Partij voor de Vrijheid worden blootgelegd.

Het gelukkige kind

vanaf 01:06:22

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst. Volgens een onderzoek van Unicef scoort Nederland het hoogst wat betreft het welzijn van kinderen. De geschiedenis van het gelukkige kind en hoe komt Unicef tot deze conclusie. Met de ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma, auteur van het boek ‘Het vreemde kind. De kindertijd als sleutel tot onszelf’.

Het Spoor terug: Geel, een kolonie van geesteszieken, dl. 2

vanaf 01:24:53

Het Spoor terug: Geel, een kolonie van geesteszieken Sinds de 13e eeuw worden in de Belgische stad Geel psychiatrische patiënten opgevangen in pleeggezinnen. Een unieke vorm van verpleging in een vrijplaats met internationale allure. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink en Elma Zwart