Villa VPRO

o.a. De Pretparkgeneratie, Bijwerkingen van een lapje vlees

Villa VPRO

o.a. De Pretparkgeneratie, Bijwerkingen van een lapje vlees

In de Villa vandaag aandacht voor Europa. Vanuit Straatsburg buigt onze forum zich over de laatste stand van zaken in de Unie. Verder hebben we aandacht voor vleesprodukten en vooral de stoffen in het vlees die we onbewust consumeren. Aan tafel schuift gedragswetenschapper Aryan van der Leij. Hij schreef een boek met de veelzeggende titel De pretparkgeneratie. Verwende jongeren van na 1990.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bijwerkingen van een lapje vlees

vanaf 00:02:04

Er zit van alles in ons vlees en af en toe zelfs zaken die we absoluut niet binnen willen krijgen. Dat blijkt uit een rapport dat gisteren door het voedselveiligheidsbureau RIKILT is gepubliceerd . Wij praten erover met Saskia Sterk. Zij is als wetenschapper verbonden aan het onderzoeksbureau.

Metropolis Radio: Creatief ondernemen

vanaf 00:07:50

Sommige mensen zien overal brood in. Ze weten geld te verdienen met zaken waar u of ik nooit aan zouden denken.  Onze Metropolis-correspondenten gaan deze week wereldwijd op zoek naar creatieve ondernemeners. Van een bijdrage uit het grensgebied tussen Colombia en Venezuele van Jeroen Kuiper.

De pretparkgeneratie

vanaf 00:13:20

De pretparkgeneratie staat model voor de manier waarop we tegenwoordig met elkaar en vooral met onszelf en onze kinderen omgaan: alles moet leuk zijn, en gericht op een directe bevrediging van de eigen lust. Gedragswetenschapper Aryan van der Leij schreef er een boek over.

Euroforum

vanaf 00:30:00

Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg voor een scherp debat gevoerd over de chaotische besluitvorming rond de redding van Cyprus. De leider van de socialistische fractie wil van de trojka af. Hierin zitten de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De trojka stelt landen die Europese hulp krijgen onder curatele. De socialisten willen dat dit ophoudt. Voor de socialisten is alleen Europees commissaris Olli Rehn verantwoordelijk. Alleen hij kan rekenschap afleggen aan het Europees Parlement. Het EP tilt zwaar aan de communicatie van de ministers van financiën van de eurogroep die aanvankelijk de indruk wekten de kleine spaarders te willen aanpakken. Dat heeft het vertrouwen van de burgers geschaad. De meeste fracties in het EP willen dat snel werk gemaakt wordt van een volledige bankenunie in Europa en van een Europese gereedschapskist om crises zoals die van Cyprus aan te pakken. Het moet afgelopen zijn met de improvisatie. Gasten in Euroforum: Corien Wortmann(CDA) en Bas Eickhout(GroenLinks) Verder in Euroforum: EU kan regels rechtstaat in lidstaten niet afdwingen en systeem veiling emisssierechten op de helling. Ook: Abdou in Europa.

Abdou in Europa

vanaf 00:54:20

Abdou Bouzerda duikt deze week in het favoriete gerecht van de Euroscepsis: het boordje aapverhaal!  Tjechisch Europarlementariër Pavel Pock verzmalt deze verhalen en deelt zijn mooiste exemplaren, Hans van de Zande legt uit hoe het komt dat wij deze boordjes aap moeiteloos slikken.

advertentie