Villa VPRO

o.a. 'Vredesmissies werken niet', De tweemansfractie van 50Plus

Villa VPRO

o.a. 'Vredesmissies werken niet', De tweemansfractie van 50Plus

Borgman, de nieuwe film van de gebroeders Van Warmerdam is in de race voor de Gouden Palm in Cannes.  Marc van Warmerdam vertelt waarom hij vanaf het begin al dacht dat de film het gaat maken. Oud-minister Jan Pronk is in de studio. We moeten het in conflictgebieden over een andere boeg gaan gooien, vindt hij. In politiek panel Het Vragenuur zijn te gast het SP-kamerlid Harrie van Bommel en de parlementair journalisten Frits Wester en Jaap Jansen. Uiteraard gaat het over de positie van staatssecretaris Fred Teeven, maar ook de  hoge werkloosheidscijfers en het debat gisteren over het Sociaal Akkoord staan op de agenda.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Van Warmerdam en de Gouden Palm

vanaf 00:05:33

Borgman, de nieuwste speelfilm van Alex van Warmerdam, is geselecteerd voor het hoofdprogramma van Cannes, het belangrijkste filmfestival van de wereld. Het is voor het eerst sinds 1975  dat een Nederlandse film meedingt naar de Gouden Palm. Producent Marc van Warmerdam had al een voorgevoel dat deze film het heel goed zou gaan doen.

Metropolis Radio:ondernemen in Belgie

vanaf 00:09:04

Vandaag is Metropolis Radio in Vlaanderen, Jan Maarten Deurvorst gaat op bezoek bij ondernemende, creatieve jongeren.

Pronk over VN-vredesmissies

vanaf 00:15:08

De vredesmissies werden de afgelopen jaren steeds ambitieuzer. Maar de maakbaarheid van samenlevingen in conflictgebieden is beperkt. Misschien moeten we op zoek naar nieuwe middelen om vrede te brengen. En welke dan? Jan Pronk, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en VROM, PvdA-lid. Hij werkte onder meer als hoofd van de VN-vredesmissie in Soedan en is bij ons te gast. Militaire interventie is niet de oplossing, vindt hij, maar wat moeten we dan?

politiek panel Het Vragenuur

vanaf 00:36:11

Te gast zijn Frits Wester (RTL) en Jaap Jansen (Pauw & Witteman) en kamerlid Harrie van Bommel (SP). Een belangrijk debat vandaag. Staatssecretaris Teeven van Justitie moet zich verantwoorden voor de gang van zaken rond de zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov. Verder gaat het over de torenhoge werkloosheidscijfers van het CBS. Nederland telde in maart zo’n 643.000 werklozen. Momenteel zit 8,1 procent van de mensen zonder werk. Gisteren was het debat over het sociaal akkoord. Vanuit de oppositie was er eerst lof voor de snelheid, maar al snel kwam ook de gebruikelijke kritiek: De bezuinigingen zijn – voorlopig – van tafel, maar het kabinet wil nog geen besluit voor de begroting van 2014 nemen.

Het Parlement, het spel en de Knikkers

vanaf 00:36:34

50Plus heeft twee kamerleden en die zijn niet in staat om alle vergaderingen, hoorzittingen en debatten bij te wonen. Dat betekent dus scherpe keuzes maken. Wanneer kies je voor de media-aandacht en wanneer voor de doelgroep? Fractievoorzitter Henk Krol van 50plus in het parlement, het spel en de knikkers, gemaakt door Klaas den Tek.

dolmatov

vanaf 00:43:19

Moet Fred Teeven opstappen in kwestie Dolmatov?

advertentie