Bureau Buitenland

o.a. Nederlandse en Belgische jihadstrijders in Syrië, Risken met Rik: Euraziatische Unie

Bureau Buitenland

o.a. Nederlandse en Belgische jihadstrijders in Syrië, Risken met Rik: Euraziatische Unie

Het Koningslied heeft voor veel commotie gezorgd, ook over de grens. Joanie de Rijke vertelt over haar ervaringen in Syrië en de zoektocht van Nederlandse en Belgische ouders naar hun strijdende kinderen. Een reportage over Abchazië, het land wat hoopt een graantje mee te pikken van de komende Winterspelen in Sotchi. Risken met Rik gaat over het samenwerkingsverband de Euraziatische Unie. Ook presenteren twee genomineerden - Pascal Verbeken en Fred de Vries - voor de Bob den Uyl prijs hun boek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:53

Koningslied over de grens Het Koningslied van componist John Ewbank heeft voor veel commotie gezorgd, en dat is niet onopgemerkt gebleven voor de buitenlandse pers. Redacteur Sophie van Leeuwen vertelt hoe er over de grens gereageerd is. Nederlandse en Belgische jihadstrijders in Syrië Afgelopen week werden leden van Sharia4Belgium gearresteerd voor het rekruteren van jihadstrijders. Een van die mogelijk gerekruteerde jongeren is de Belgische Jejoen. Zijn vader Dimitri Bontinck probeert zijn zoon persoonlijk uit Syrië terug te halen. We spreken journaliste Joanie de Rijke die met hem meereisde. Aansluitend spreken we met terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden. Bob den Uyl prijs- Afrikaners een volk op drift Voor het tiende jaar op rij beloont de VPRO het beste Nederlandse journalistieke reisboek met de Bob den Uyl prijs. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarom laten we de komende weken steeds twee van de genomineerde schrijvers aan het woord. Fred de Vries presenteert zijn boek Afrikaners - een volk op drift. Vanuit Zuid-Afrika sprak hij met Jacqueline Maris. Reportage: Abchazië als toeristenoord? Sotsji maakt zich op voor de naderende Olympische Spelen. Op nog geen vijf kilometer van dit Russische wintergebied ligt Abchazië. Voor dit land, de kans om uit het isolement te komen. Maar er gebeurt niks. Waarom niet? Een reportage van Arnold van Bruggen. Met aansluitend een reactie van de minister van Buitenlandse Zaken in Abchazië, Viacheslav Chirikba. En lees hier het rapport van de International Crisis Group uitbracht over Abchazië en Kaukasus. Risken met Rik: Euraziatische Unie In deze rubriek belicht Rik Delhaas internationale kwesties en vraagstukken. Deze keer wordt de kwestie Abchazië nader besproken. Het land wordt door geen van de voormalige Sovjetrepublieken erkend. Een punt wat ook ter sprake kwam in militair samenwerkingsverband CSTO (een soort NAVO) - de nog op te richten Euraziatische Unie. Bob den Uyl prijs - Grand Central Belge Ook de Vlaamse schrijver Pascal Verbeken presenteert zijn boek als genomineerde van de Bob den Uyl prijs. Hij schreef Grand Central Belge en Jacqueline Maris sprak hem in zijn woonplaats Gent. De komende twee uitzendingen zijn de overige vier genomineerden te horen. Meer is nu al te lezen op de website van VPRO Boeken.

het koningslied door de ogen van de buitenlandse pers

vanaf 00:04:44

Het Koningslied van componist John Ewbank heeft voor veel commotie gezorgd, en dat is niet onopgemerkt gebleven voor de buitenlandse pers. Redacteur Sophie van Leeuwen vertelt hoe er over de grens gereageerd is.

geen titel

vanaf 00:08:39

De Belgische Jejoen reisde af naar Syrië om tegen het regime van Assad te strijden. Zijn vader Dimitri Bontinck probeert zijn zoon daar persoonlijk terug te halen. Journaliste Joanie de Rijke reisde met hem mee. Aansluitend spreken we met terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden.

geen titel

vanaf 00:20:14

Voor het tiende jaar op rij beloont de VPRO het beste Nederlandse journalistieke reisboek met de Bob den Uyl prijs. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarom laten we de komende weken steeds twee van de genomineerde schrijvers aan het woord. Vandaag Fred de Vries over zijn boek Afrikaners – een volk op drift. Vanuit Zuid-Afrika sprak hij met Jacqueline Maris sprak via Skype.

geen titel

vanaf 00:26:10

Ook in Latijns-Amerika gaat China een steeds grotere rol spelen. Braziliaanse politieagenten leren sinds kort Chinees. Katy Sherriff ging kijken bij een les.

geen titel

vanaf 00:31:28

Sotsji maakt zich op voor de naderende Olympische Spelen. Op nog geen vijf kilometer van dit Russische wintergebied ligt Abchazië. Voor dit land, de kans om uit het isolement te komen. Maar er gebeurt niks. Waarom niet? Een reportage van Arnold van Bruggen. Met aansluitend een reactie van de minister van Buitenlandse Zaken in Abchazië, Viacheslav Chirikba.

geen titel

vanaf 00:47:05

In deze rubriek belicht Rik Delhaas internationale kwesties en vraagstukken. Deze keer wordt de kwestie Abchazië nader besproken. Het land wordt door geen van de voormalige Sovjet republieken erkend. Een punt wat ook ter sprake kwam in militair samenwerkingsverband CSTO (een soort NAVO) – de nog op te richten Euraziatische Unie.

geen titel

vanaf 00:51:26

Ook de Vlaamse schrijver Pascal Verbeken vertelt over zijn boek Grand Central Belge. Jacqueline Maris sprak hem in zijn woonplaats Gent. De komende twee uitzendingen zijn de overige vier genomineerden te horen.

advertentie