Vernieuwende kunst in Litouwen en Letland

Vernieuwende kunst in Litouwen en Letland

Speurtocht naar vernieuwende kunstenaars en musici in de Baltische republieken. Het politieke en culturele leven staat nog steeds voor een groot deel in het teken van het verleden en het afrekenen daarmee. Maar er ontstaan ook vernieuwende stromingen en bewegingen. De jonge generatie kunstenaars, schrijvers en punkers in de Baltische staten schudden het nostalgisch juk van zich af en zoeken elkaar op. Zo combineren ze rave met exposities en dromen over een eigen onafhankelijk radiostation.

Aansluitend interview met schrijver Henk Raaff, schrijver van het “Oostzee Journaal”, dat hij schreef samen met Willem Ellenbroek.

Dit fragment is onderdeel van

Ongehoord

In december verbleef Flip de Jong twee weken in Litouwen en Letland op zoek naar vernieuwende kunstenaars en musici. Na vier jaar onafhankelijkheid gaat het economisch niet zo goed met de Baltische republieken. Maar de politieke situatie is stabieler dan enkele jaren geleden. Het politieke en culturele leven staat nog steeds voor een groot deel in het teken van het verleden en het afrekenen daarmee. Maar er ontstaan ook vernieuwende stromingen en bewegingen. Zij proberen te ontsnappen aan het romantische beeld van onafhankelijkheid dat grenst aan beknellend nationalisme. "Never change your opinion, you're right, absolutely right" is de treffende leus bij een kunstwerk op een media art expositie in Riga, waar paarden rondlopen tussen computers. De jonge generatie kunstenaars, schrijvers en punkers in de Baltische staten schudden het nostalgisch juk van zich af en zoeken elkaar op. Zo combineren ze rave met exposities en dromen over een eigen onafhankelijk radiostation. Weg uit Riga willen ze niet. Wel proberen ze veel te reizen. Niet alleen naar New York en Amsterdam maar ook naar Moskou. Zij groeiden op onder het communisme maar zijn nog jong genoeg (25-35 jaar) om te veranderen. In hoeverre zij de maatschappij mede zullen vormgeven is nog onduidelijk. Zij vinden weinig aansluiting bij de massamedia en hebben weinig geld. Aansluitend interview met schrijver Henk Raaff, schrijver van het “Oostzee Journaal”, dat hij schreef samen met Willem Ellenbroek.

advertentie