geen titel

geen titel

Reportage: Belastingparadijzen 
De VPRO staat deze week op radio en televisie in het teken van belastingen. Betalen we allemaal wel wat we moeten betalen? Multinationals in ieder geval niet. Die hebben lucratieve routes en constructies bedacht in de hoop zo laag mogelijk uit te komen. Mede om die reden staat Cyprus vandaag ook aan de rand van de afgrond. Veel grote bedrijven stalden daar hun geld, maar betaalden geen belasting. Wat doet Brussel eigenlijk om deze multinationals aan te pakken? Vanuit het Europese hoofdkwartier doen Fred Stroobants en Olaf Oudheusden verslag.
Wat zijn drones?
Op afstand bestuurbaar vliegtuigjes oftewel drones: een nieuwe technologie die enorm  tot de verbeelding spreekt. De Amerikanen schakelen er terreurverdachten mee uit in Jemen en in Pakistan. Maar de afgelopen weken werd ook bekend dat de Nederlandse politie ze inzet om criminelen mee op te sporen. Wat is nu precies een drone, wat kunnen ze en wat mogen ze? We praten er deze uitzending over met Willemijn Verkoren, universitair docent Conflictstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en met Peter Wijninga, Defensie-expert bij het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag.
Reportage: Slachtoffers in Jemen
De VS zetten drones in om terreurverdachten op te sporen en uit te schakelen in onherbergzame gebieden in Jemen en Pakistan. Er vallen geregeld burgerslachtoffers. Judith Spiegel ging op bezoek bij een moeder die haar zoons verloor door een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuigje in Jemen.
Bewapende drones
Defensie in Nederland beschikt over meer dan tachtig drones. Ook zijn er plannen vier drones aan te schaffen die bewapend kunnen worden. We praten verder met Peter Wijninga die bij Defensie het beleid voor de inzet van Nederlandse drones heeft vormgegeven. En we vragen Willemijn Verkoren welke rol drones bij toekomstige conflicten zullen spelen.
Drone-beleid in Nederland
Onze rubriek Bellen met de Wereld komt deze week uit Nederland.  Onbemande vliegtuigjes of drones zijn er in allerlei soorten en maten. Zelfs als vogelmodel. Cynthia Kroet belde met Nico Nijenhuis. Hij is projectleider bij de Universiteit Twente en bezig met het ontwikkelen van robirds. Kunnen we straks rondcirkelende meeuwen ook niet meer vertrouwen? We praten erover door met Peter Wijninga en Willemijn Verkoren: hoe moet je drones reguleren in Nederland en welk beleid moet er komen?

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

De oppositieleider van de Syrische Nationale Raad is opgestapt en volgens de vertegenwoordiger van de Europese liberalen Koert Debeuf zijn we daarmee terug bij af. Reportage: Belastingparadijzen Uiterlijk over een week moet uw aangifte over de inkomstenbelasting weer binnen zijn. De VPRO zendt daarom deze week op radio en televisie reportages en documentaires uit over het gesjoemel rond de blauwe envelop. Betalen we allemaal wel wat we moeten betalen? Multinationals in ieder geval niet. Die hebben lucratieve routes en constructies bedacht in de hoop zo laag mogelijk uit te komen. Mede om die reden staat Cyprus vandaag ook aan de rand van de afgrond. Veel grote bedrijven stalden daar hun geld, maar betaalden geen belasting. Wat doet Brussel eigenlijk om deze multinationals aan te pakken? Vanuit het Europese hoofdkwartier doen Fred Stroobants en Olaf Oudheusden verslag. Bekijk hier ook de uitzending De Tax Free Tour van de collega’s van Tegenlicht over belastingontduiking en multinationals. Wat zijn drones precies? Op afstand bestuurbare vliegtuigjes oftewel drones: een nieuwe technologie die enorm tot de verbeelding spreekt. De Amerikanen schakelen er terreurverdachten mee uit in Jemen en in Pakistan. Maar de afgelopen weken werd ook bekend dat de Nederlandse politie ze inzet om criminelen mee op te sporen. Wat is nu precies een drone, wat kunnen ze en wat mogen ze? We praten er deze uitzending over met Willemijn Verkoren, universitair docent Conflictstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en met Peter Wijninga, Defensie-expert bij het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag. Reportage: Slachtoffers in Jemen De VS zetten drones in om terreurverdachten op te sporen en uit te schakelen in onherbergzame gebieden in Jemen en Pakistan. Er vallen geregeld burgerslachtoffers. Judith Spiegel ging op bezoek bij een moeder die haar zoons verloor door een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuigje in Jemen. Bewapende drones Defensie in Nederland beschikt over meer dan tachtig drones. Ook zijn er plannen om vier drones aan te schaffen die bewapend kunnen worden. We praten verder met Peter Wijninga die bij Defensie het beleid voor de inzet van Nederlandse drones heeft vormgegeven. En we vragen Willemijn Verkoren welke rol drones bij toekomstige conflicten zullen spelen. Drone-beleid in Nederland Onze rubriek Bellen met de Wereld komt deze week uit Nederland. Onbemande vliegtuigjes of drones zijn er in allerlei soorten en maten. Zelfs als vogelmodel. Cynthia Kroet belde met Nico Nijenhuis. Hij is als projectleider bij de Universiteit Twente bezig met het ontwikkelen van robirds. Kunnen we straks rondcirkelende meeuwen ook niet meer vertrouwen? We praten erover door met Peter Wijninga en Willemijn Verkoren: kun je drones reguleren in Nederland en welk beleid moet er komen?

advertentie