geen titel

geen titel

Egyptische komiek Youssef op borgtocht vrij
De Egyptische komiek Bassem Youssef is weer vrijgelaten na een urenlang verhoor over de kritiek die hij uit op president Morsi en de autoriteiten. We spreken erover met Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in Caïro.
Marietje Schaake
Vandaag is Nederlands jongste Europarlementariër Marietje Schaake (D66) een uur lang te gast. Sinds 2009 houdt ze zich in Brussel onder andere bezig met internetvrijheid, buitenlandbeleid en handel. Thema's waar we het deze uitzending uitgebreid met haar over gaan hebben. In Nederland weten weinigen wie ze is, buiten onze landsgrenzen heeft ze in korte tijd naam gemaakt. Zo is de regelmatig te zien op CNN en is ze columnist van de Amerikaanse blog Huffington Post.
EU-Buitenlandbeleid en mensenrechten
Marietje Schaake is één van de grootste criticasters van Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de EU. We vragen Schaake naar het EU-buitenlandbeleid en Ashtons rol.
Hoewel de Arabische wereld op Schaakes steun kan rekenen, horen we weinig over de situatie in Hongarije. De Hongaarse regering glijdt door grondwetswijzigingen af richting een autoritair regime. Wat kan Brussel doen om de Hongaarse premier Orban te stoppen?
Cyberoorlog en internetvrijheid
Volgens de hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Affairs leven we in het tijdperk van de Cool War. Rivalen vallen elkaar constant aan, en proberen elkaars defensiesystemen te verzwakken over het internet. Ze gebruiken de nieuwste technieken, waardoor de manier waarop conflicten worden uitgevochten, aldoor verandert. Is Europa wel voldoende voorbereid op zo'n nieuwe koude oorlog? En hebben deze ontwikkelingen gevolgen voor de internetvrijheid?
Reportage: Vietnam bloggers
In Vietnam worden bloggers gecontroleerd door de staat en de geheime dienst. Maartje Duin ging naar Vietnam en sprak met een aantal activisten die vast hebben gezeten om wat zij op ooit op Twitter of Facebook hebben gezet. Voorafgaand aan de reportage spreken we Maartje over haar eigen ervaringen.
Handelsverdrag EU-VS
Al twintig jaar wordt er gesproken over een mogelijke vrijhandelszone tussen de EU en de VS. Die lijkt er nu te komen. Afgelopen maand kondigde Obama de onderhandelingen in zijn State of the Union aan. Europa heeft het aanbod omarmd, maar nu moeten de beide partijen om de tafel om regels vast te stellen zodat dit ook echt mogelijk te maken. Wat levert het Europa concreet op?

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

Nederlands jongste Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is een uur lang te gast. Sinds 2009 houdt ze zich in Brussel onder andere bezig met internetvrijheid, buitenlandbeleid en handel. We spreken haar over kritiek op EU -buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton, het regime in Hongarije, het handelsakkoord tussen de VS en EU en de dreiging van een cyberoolog. Een reportage van Maartje Duin uit Vietnam over de internetvrijheid en de positie van bloggers daar.

advertentie